tiistai 4. toukokuuta 2021

Der Himmel über Berlin ─ Berliinin taivaan alla (1987)

Ohjannut Wim Wenders
Länsi-Saksa & Ranska 1987, 128 min.
Draama, Fantasia, Romantiikka
Pääosissa: Bruno Ganz, Solveig Dommartin, Otto Sander, Peter Falk

Why am I me, and why not you?

Berliinin taivaan alla (engl. Wings of Desire) on runollinen kertomus kahdesta enkelistä, joista toinen haluaa tulla ihmiseksi rakkauden tähden. Ihmisyyttä pohdiskelevassa elokuvassa jumala tuntuu kadonneen, jos häntä koskaan olikaan, mutta ihmisten tuskissa myötäelävät enkelit Damiel (Ganz) ja Cassiel (Sander) vaeltavat jaetun Berliinin kaduilla auttaen masentuneita sieluja. Voiko enkeli silti ymmärtää, mitä kaikkea on olla ihminen? Tutkimusmatkallaan ihmisyyteen Damiel huomaa, että painovoima on vetänyt monia muitakin enkeleitä puoleensa ja saanut nämä hylkäämään siipensä.

Valloittavan kauniisti kuvattu Berliinin taivaan alla jakautuu mustavalkoisiin, enkeleiden näkökulmasta kuvattuihin kohtauksiin ja ihmisten värikylläiseen maailmaan. Idea on samankaltainen kuin fantasiaelokuvassa Kysymys elämästä ja kuolemasta (1946), ja toki ihmisiä auttavia enkeleitäkin nähdään sangen monissa filmeissä. Berliinin taivaan alla on silti aivan ainutlaatuisen valloittava teos ja eritoten kiehtova oman aikakautensa kuva. Teoksen yksi päähenkilö on jaettu Berliini historiallisine kerroksineen ja kaupunkia halkova muuri, joka kaatui pari vuotta elokuvan ensi-illan jälkeen.

Berliinin taivaan alla sai ensi-iltansa Cannesissa, jossa Wim Wenders huomioitiin mestariteoksestaan parhaan ohjaajan palkinnolla. Ylipäätänsä elokuva menestyi parhaiten Euroopassa, vaikka vanhan mantereen taide-elokuvaksi filmi sai keskimääräistä paremmat lipputulot myös Yhdysvalloissa. Elokuva on kiistämättä hyvin eurooppalainen, mutta aiheiltaan yleismaailmallinen. Mitä on ihmisyys? Miksi emme opi virheistämme? Vaikka tarinassa on melankoliaa, kerronta on lämminhenkistä ja hellää. Elokuva suhtautuu ihmisiin enkelin tavoin: ymmärtäen, lohduttaen ja myötäeläen.

Pisteytys: 9/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti