perjantai 12. maaliskuuta 2021

A Room with a View - Hotelli Firenzessä (1985)

Ohjannut James Ivory
Iso-Britannia 1985, 117 min.
Draama, Romantiikka
Pääosissa: Helena Bonham Carter, Julian Sands, Maggie Smith, Daniel Day-Lewis, Simon Callow

Here is where the birds sing!

Neiti Lucy Honeychurch (Bonham Carter) on lomamatkalla Italiassa vanhempi serkkunsa Charlotte Bartlett (Smith) esiliinanaan. Firenzessä Lucy tapaa vapaamielisen romantikon Georgen (Sands), joka saa siveyteen kasvatetun Lucyn sydämen läpättämään. Kotiin palatessa skandaalinkäryiset seikkailut on kuitenkin hylättävä ja potentiaalinen aviomies Cecil (Day-Lewis) muistuttaa elämän realiteeteista. Kun George sattumalta muuttaa naapuriin, on Lucyn valittava järjen ja tunteen väliltä.

E.M. Fosterin samannimiseen romaaniin (1908) pohjautuva Hotelli Firenzessä on viehättävä aikamatka 1900-luvun alun kesäparatiiseihin. Temaattisesti elokuva tuo mieleen David Leanin suurteoksen Matka Intiaan (1984), syynä lienee, että myös se pohjautuu aikansa brittien moraalikäsityksiä uhmanneen Fosterin romaaniin (1924). Hotelli Firenzessä on valloittava kuvaelma huumaavasta romanssista ja aikuistumisen haasteista sekä ihanuudesta. Järkiavioliittojen aika on tätä nykyä jo takana päin, mutta elokuvan valintoihin ja yhteisön paineisiin voi silti helposti eläytyä. Vastatako muiden odotuksiin vai kuunnellako sydäntään, joka jo tietää?

Hotelli Firenzessä valloitti aikalaisyleisöt romanttisella kerronnallaan ja kauneudellaan. Useita palkintoehdokkuuksia keränneen filmin voittotilillä on muun muassa parhaan elokuvan Bafta sekä Oscarit käsikirjoituksesta, puvustuksesta ja lavastuksesta. Menestysteos polkaisi käyntiin Helena Bonham Carterin uran ja toimi hyvänä ponnahduslautana muullekin köörille. James Ivory jatkoi suosion poluilla ohjaten miltei heti perään vielä pari Fosterin romaania. Viimeisimmistä töistä mainittakoot Ivoryn sovittama käsikirjoitus elokuvaan Call Me By Your Name (2017), jonka taivaallisissa maisemissa ja romantiikassa on kiistämättä jotain samaa kuin tässä elokuvassa.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti