maanantai 8. helmikuuta 2021

Ran (1985)

Ohjannut Akira Kurosawa
Japani & Ranska 1985, 162 min.
Draama, Sota, Toiminta
Pääosissa: Tatsuya Nakadai, Akira Terao, Jinpachi Nezu, Daisuke Ruy

Man is born crying. When he has cried enough, he dies.

Voimakas sotaherra Hidetora Ichimonji (Nakadai) on tullut vanhaksi ja hauraaksi. On aika luopua kruunusta ja jakaa maaomistukset kolmen pojan kesken, mutta veljekset äityvät torailemaan ja nostavat miekkansa toisiaan vastaan. Aikanaan verellä valloitetut maat saavat jälleen värjäytyä punaiseksi ja Hidetora Ichimonji joutuu kohtaamaan menneisyyden tekojensa väkivaltaisen perinnön. Ymmärryksen hetkellä on kuitenkin jo liian myöhäistä ja valtakunta on vajonnut kaaokseen.

Ran vie William Shakespearen Kuningas Learin feodaaliajan Japaniin. Shakespearen ohella tarinaa ovat innoittaneet muinaisen japanilaisen lääninherra Mori Motonarin elämänvaiheet. Lopputuloksena on surumielinen ja verinen kertomus vallanhimosta, ahneudesta ja vanhan miehen jälkeensä jättämästä perinnöstä. Teema on sangen sopiva, sillä Ran jäi Akira Kurosawan viimeiseksi suurteokseksi, jonka ohjaaja lopulta nimesi suosikiksi omasta tuotannostaan.

Tämän katselun puitteissa Ran ei noussut omaksi Kurosawa-suosikikseni, vaikka elokuva onkin kiistaton mestariteos. Komean spektaakkelin näyttävät taistelukohtaukset häikäisevät ja rauhallisemmat hetket kietovat synkkään syleilyynsä. Upea puvustus palkittiin Oscarilla, ja pari muutakin ehdokkuutta elokuvalle tuli. Hetkittäin tarina tuntuu turhankin hitaalta ja nihilistisessä asenteessaan jopa luotaantyöntävältä, mutta kyseessä toki onkin tragedia, joka kuvaa ihmisluonnon raadollisimpia puolia. Sisarteos elokuvalle on hehkuvanvärinen Kagemusha (1980), jossa myös lähestytään yhden aikakauden vääjäämätöntä päätöstä.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti