lauantai 6. helmikuuta 2021

Bab el hadid - Keskusasema (1958)

Ohjannut Youssef Chahine
Egypti 1958, 77 min.
Draama, Rikos
Pääosissa:Youssef Chahine, Hind Rustum, Farid Shawqi

We'll have the wedding tonight...

Kairon rautatieaseman vilinässä avartuu koko Egyptin yhteiskunta laajassa kirjossaan. Vauraille ja keskituloisille asema on läpikulkupaikka, mutta köyhät työläiset viettävät elämänsä asemalla haalien lantin sieltä ja toisen täältä. Muuan lehtimyyjä Qinawi (Chahine) rakastuu palavasti kylmiä juomia myyvään Hannumaan (Rustum), mutta Hannuma sanoo hänelle ei. Mustasukkaisuus ja alemmuudentunto ajavat Qinawin raivon partaalle ─ Hannuman on kuoltava.

Keskusasema (engl. Cairo Station) yhdistää kiehtovasti italialaisen neorealismin ja yhdysvaltalaisen film noirin kerrontakeinoja. Taitavasti etenevä elokuva koskettaa, ilahduttaa ja välillä naurattaakin, kun taas hetkittäin jännitys nousee trillerimäiseksi piinaksi. Eri hahmoihin suhtaudutaan ymmärtäen: vaikka Qinawi päättää valita väkivallan tien, ei teko tapahdu ilman syytä. Tärkeää kuitenkin on, ettei sukupuolittunutta väkivaltaa hyväksytä, eikä sen tekijää säälitä.

Yhteiskunnallisia ongelmakohtia esiin nostava Keskusasema ei ollut ilmestyessään tyypillinen egyptiläisfilmi. Vähemmän pisteliäisiin tarinoihin tottunut suuri yleisö ei lämmennyt elokuvalle heti, vaikka siitä sittemmin onkin tullut yksi maan suurista klassikoista. Elokuvan taustoja tutkiskellessani opin, että 1950-luvulla Egyptin elokuvateollisuus oli maailmanlaajuisestikin mitaten suorastaan massiivista. Määrä toki ei usein takaa laatua, mutta silti (jälleen kerran) totesin, miten huonosti tunnen afrikkalaisia elokuvia. Niiden heikko saatavuus ei valitettavasti auta asiaa.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti