torstai 18. helmikuuta 2021

Out of Africa - Minun Afrikkani (1985)

Ohjannut Sydney Pollack
USA & Iso-Britannia 1985, 161 min.
Draama, Romantiikka, Biografia
Pääosissa: Meryl Streep, Robert Redford, Klaus Maria Brandauer
 
I'll mate for life. One day at a time.
 
Kirjailija Karen Blixenin (1885─1962) omaelämäkerrallisiin kertomuksiin pohjautuva Minun Afrikkani vie 1910-luvun Keniaan. Järkiavioliiton solminut Blixen asettuu paronimiehensä Brorin (Brandauer) tiluksille, jossa pariskunta ryhtyy viljelemään kahvia. Romanssittoman avioliiton vastapainoksi Karen rakastuu maahan, sen ihmisiin ja metsästäjään nimeltä Denys (Redford).
 
Vauraan eurooppalaisen asettuminen siirtomaahan on pyritty kuvaamaan kolonialismia romantisoimatta, mutta kannanotto jää haaleaksi. Karen Blixeniä on sittemmin kritisoitu kolonialistisesta maailmankuvastaan, joka aikansa ajattelumaailmassa toki ei ollut mikään poikkeus. Blixenin teokset eivät anna todenmukaista kuvaa Keniasta, saati sitten monimuotoisesta Afrikasta, vaan ovat osaltaan edesauttaneet vääristynyttä tapaa, jolla koko manner muualla maailmassa ymmärretään. Elokuvassa sentään kysytään varovaisesti, voiko maata ja ihmisiä omistaa, mutta pohdinta jää ilmaan. Hankalan kysymyksen ohi nousee Karenin ja Denysin romanssi, vaikka sekin on hieman laimeasti kuvattu. Denys jää jäyheydessään liiankin kaukaiseksi hahmoksi, mutta Karen on sentään kiinnostavampi pääasiassa Meryl Streepin tunteikkaan roolisuorituksen ansiosta.

Minun Afrikkani ei sentään jättänyt aikalaisyleisöjä kylmäksi, vaan nousi yhdeksi vuoden 1985 tuottoisimmista elokuvista. Teos sai peräti 10 Oscar-ehdokkuutta, joista se voitti hulppeat seitsemän kappaletta (mm. paras elokuva, ohjaus). On elokuvassa toki paljon hyvääkin, kuten valtavan kauniit maisemakuvat ja pittoreskit lavasteet ─ mutta ovatko ne sittenkin sitä valloitetun siirtomaan romantisoivaa kuvausta? "Afrikka" tuntuu olevan vain kulissi valkoisen, vauraan naisen kasvutarinalle tai epäkonventionaaliselle romanssille "villin" miljöön keskellä. Juonenkuljetus toimii sinällään ihan hyvin, vaikka elokuva onkin hieman ylipitkä. Piinaava ongelma on silti kriittisen katseen vähäisyys, minkä vuoksi elokuva ei oikein ole kestänyt aikaa.

Pisteytys: 5/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti