torstai 2. maaliskuuta 2017

Helmikuun elokuvat 2017

Arrival
Ohjannut Denis Villeneuve
USA 2016, 116 min.
Scifi, Draama
Pääosissa: Amy Adams, Jeremy Renner, Forest Whitaker



Kielitieteilijä Louise Banks (Adams) pääsee ratkomaan planeetallemme laskeutuneiden muukalaisten kieltä. Valtaosan kestostaan elokuva on loistava: äänimaisema on hyvä ja siitä tuli ansaittu Oscar, tarina on kiehtova ja visuaalisestikin homma toimii upeasti. Avaruusolentojen kanssa kommunikointi jännittää ja muukalaisten kohtaaminen on huima, lähes todentuntuinen hetki. Erityisesti Arrivalissa viehättää sen tärkeä sanoma siitä, että kieli on avain kulttuuriin ja ymmärrykseen. (Klassikkovinkki samankaltaisista aiheista: Uhkavaatimus maalle, 1951.) Loistava ja tosielämässäkin relevantti idea kuitenkin harmillisesti lässähtää loppumetreillä. Siinä missä aluksi pohditaan vieraan ymmärtämisen tärkeyttä, yhtäkkiä elokuva muuttuu kummaksi ennustusfantasiaksi. Hienovaraisen tarinan päätösratkaisut ovat liian helppoja, Interstellarin (2014) tyylisiä väkinäisen syvällisiä aivopieruja.

1001-listan mukainen arvio täällä.

Pisteytys: 8/10

Hail, Caesar!
Ohjannut Ethan Coen & Joel Coen
USA & Iso-Britannia 2016, 106 min.
Komedia, Historia
Pääosissa: Josh Brolin, George Clooney, Alden Ehrenreich




Suurella elokuvastudiolla työskentelevä Eddie Mannix (Brolin) on kiireinen mies, sillä hänen tehtävänään on pitää alituiseen ilmenevät leffastarojen kriisit kurissa ja juorutoimittajat kaukana. 1950-luvun Hollywoodiin sijoittuva elokuva vilisee nykypäivän näyttelijöitä isoissa ja pienissä rooleissa. Komedia rakentuu pienien vitsien varaan, jotka irvailevat niin politiikalle, uskonnolle kuin sille kaikkein pyhimmälle eli Hollywoodille itselleenkin. Naurattavathan nuo yksittäiset leffaviittaukset ynnä muut, mutta kokonaisvaltainen satiiri jää puolitiehen. Ei parasta, mitä Coen-kaksikko on saanut aikaiseksi, mutta kelpaa kertaviihteeksi. Elokuvan herkulliset lavasteet luovat illuusion kiehtovasta filmitähtien maailmasta, ja tuostapa hyvästä Hail, Caesar! sai myös Oscar-ehdokkuuden.

Pisteytys: 6/10

Joe's Violin
Ohjannut Kahane Cooperman
USA 2016, 24 min.
Dokumentti, Lyhytelokuva





Holokaustista selviytynyt 91-vuotias Joe lahjoittaa rakkaan viulunsa, jotta se voisi tuoda iloa jonkun toisen elämään. Soitin päätyy 12-vuotiaalle koululaiselle Briannalle, joka saa musiikista lohtua ja toivoa samaan tapaan kuin Joekin. Liikuttava tarina meinaa väkisinkin kohottaa kyyneleet silmiin, teemakin on tärkeä. Useita palkintoja saanut lyhytdokumentti oli myös Oscar-ehdokkaana.

Pisteytys: 8/10

Extremis
Ohjannut Dan Krauss
USA 2016, 24 min.
Dokumentti, Lyhytelokuva





Oscar-ehdokas Extremis asettaa kameran ja katsojan tarkkailemaan sairaalan arkea. Lyhytdokumentti kuvaa kuvaa lääkäreitä, potilaita ja heidän omaisiaan kuoleman lähestyessä. Ihmiselämää koskevat päätökset ovat vaikeita, ehkä mahdottomiakin. Mikä on eettistä, mikä on todennäköistä ja mitä vastaa lääkäri jumalallista ihmettä odottavalle surun murtamalle omaiselle? 

Pisteytys: 8/10

The White Helmets - Valkoiset kypärät
Ohjannut Orlando von Einsiedel
Iso-Britannia 2016, 41 min.
Dokumentti, Lyhytelokuva, Sota





Oscar-palkittu lyhytdokumentti seuraa vapaaehtoisten pelastustyöntekijöiden hektistä arkea kaoottisessa Syyriassa. Tärkeä taitekohta nähdään, kun valkokypärät käyvät kouluttautumassa sodan rajan tuolla puolen - muutos sodan ja rauhan tiloissa fyysiesti niin lähellä toisiaan on silmiäavaava. Sodan todellisuutta kuvaava dokumentti on järkyttävä ja tärkeä. Orlando von Ensiedelille Oscar-ehdokkuus oli jo toinen. Edellisen kerran Ensiedel oli ehdolla kokopitkien dokumenttien sarjassa niin ikään tärkeää aihetta käsittelevällä teoksellaan Virunga (2014).

Pisteytys: 8/10

13th - 13. lisäys
Ohjannut Ava DuVernay
USA 2016, 100 min.
Dokumentti, Historia





Palkittu ja Oscar-ehdokkuudellakin huomioitu dokumentti valaisee syitä rasismiin liittyvien valtarakenteiden taustalla. Vuonna 1865 Yhdysvaltain perustuslain kolmastoista lisäys kielsi orjuuden, mutta säädös ei ratkaissut ei-valkoisten ongelmia. 13. lisäys tarjoaa tiiviin ja selkeän historiakatsauksen siihen, millaiset mekanismit ylläpitävät modernia orjuutta. Aihe on valtavan laaja ja siihen nähden dokumentti onnistuu erinomaisesti. Se toki jättää joitain kysymyksiä avoimeksi tai vastaa niihin vain epäsuorasti: miksi rikollisuutta on Yhdysvalloissa näin uskomattoman paljon, mitä on tehtävissä? Keskustelunavauksena ja pohjustuksena dokumentti on erinomainen.

1001-listan mukainen arvio täällä.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti