lauantai 4. toukokuuta 2024

13th - 13. lisäys (2016)

Ohjannut Ava DuVernay
USA 2016, 100 min.
Dokumentti, Rikos, Historia
 
So let's look at the statistics...
 
Yhdysvalloissa elää viitisen prosenttia maailman väestöstä, mutta peräti neljännes maailman kaikista vangeista lusii tuomiotaan tuossa vapauden maassa. Erityisen silmiinpistävää on, että vangeista valtava osa on mustia. Black Lives Matter -dokumentti pureutuu väkevästi Yhdysvaltain rasistiseen historiaan vankiloiden kautta. Aseena ovat tiukat faktat, joita dokumentti pudottelee sopivasti annostellen. Vankilat vertautuvat nykyajan orjuuteen, eikä väite tunnu lainkaan tuulesta temmatulta.

13. lisäys on tyyliltään puhuvien päiden dokumentti, mutta se on rytmitetty selkeästi ja kiinnostavasti. Elokuva pohjustaa nykytilannetta Yhdysvaltain rasistisella historialla ja paljastaa, kuinka tämän päivän vankilatodellisuuteen on oikein ajauduttu. Vankiloiden ja niistä hyötyvien yritysten liitto vaikuttaa toivottomalta vyyhdiltä, jonka purkaminen vaatii valtavasti työtä. Dokumentin ensi-illasta on pian vuosikymmen ja tuntuu ahdistavalta, ettei elokuvan aihe ole ehtinyt vanheta yhtään.

Ahdistusta purkaakseen voi toki syventyä tärkeään aihepiiriin syvällisemmin. Tämän dokumentin lisäksi ohjaaja Ava DuVernayn (s. 1972) tuotannossa on muutakin katsomisen arvoista mustaa historiaa: historiadraama Selma (2014) seuraa mustien ihmisoikeustaistelua Martin Luther Kingin johdolla. Sama tematiikka toistuu uusimmassa kehutussa ohjaustyössä Origin (2023), joka sai ensi-iltansa Venetsiassa viime syksynä. Selma oli jo esillä Oscar-gaalassa, tosin vain parhaan kappaleen ansiosta. 13. lisäys sai dokumentti-ehdokkuuden, mutta voiton vei hieman samaa teemaa liippaava O.J.: Made in America (2016) -saaga. Samana vuonna ehdolla oli myös rasismidokumentti I am Not Your Negro (2016), jossa tutkitaan nyky-Yhdysvaltojen rasismia kirjailija James Baldwinin sanoin. Aikanaan tunteita aiheellisestikin kuumentanut #OscarsSoWhite -kohu näkyy ehdokasasettelussa!

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti