keskiviikko 15. kesäkuuta 2016

Toukokuun elokuvat 2016

Wild Tales
Ohjannut Damián Szifrón
Argentiina & Espanja 2014, 122 min.
Komedia, Draama, Trilleri
Pääosissa: Darío Grandinetti, María Marull, Leonardo SbaragliaKutkuttavan hauskoja ja liki kauhistuttavia tarinoita äärimmilleen viedystä kostosta, epäoikeudenmukaisuuksien toivottomista korjausyrityksistä ja toki myös inhimillisistä tunteista. Karmean vääryyden kokemuksista pulppuava aggressio muuttuu elokuvassa hupaisaksi mustaksi huumoriksi. Teemaa lähestytään kuuden lyhytelokuvan kautta, joissa nähdään mm. petetyksi tullut morsian ja miespolo, jonka auto hinataan varikolle kerta toisensa jälkeen.

Pisteytys: 8/10

Paddington
Ohjannut Paul King
Iso-Britannia, Ranska & Kanada 2014, 95 min.
Draama, Komedia, Animaatio
Pääosissa: Ben Whishaw, Hugh Bonneville, Sally Hawkins, Nicole KidmanTykkäsin lapsena kovasti marmeladia himoavasta Karhuherra Paddingtonista, joten tietenkin tämä uusi filmi oli tilaisuuden tullen tsekattava. Paul Kingin ohjaama elokuva on valloittava kuvaus hupsusta karhusta (Whishaw), hyväsydämisestä perheestä ja auttamisen ilosta. Ajankohtaisia muukalaisvihateemojakin sivutaan.  Harmi vain, että elokuvan juoni on älyttömän ennalta-arvattava ja tyypitelty. Parempaan tarinaan panostamalla Paddington olisi voinut olla liki erinomainen tulkinta modernista brittiläisestä satuklassikosta, tällaisenaankin toki ihan mukava filmi ja ehdottomasti myös positiivinen yllätys. Itse päähenkilö on animoitu kivasti.

Pisteytys: 7/10

Alien 3
Ohjannut David Fincher
USA 1992, 114 min.
Scifi, Kauhu, Toiminta
Pääosissa: Sigourney Weaver, Charles S. Dutton, Charles DanceEllen Ripleyn (Weaver) pakomatka alieneiden kynsistä päättyy vankilaplaneetalle, jonne hän huomaa harmikseen tuoneen epämieluisan vieraan. Alien 3 yhdistelee ekan osan tunnelmaa ja tokan osan toimintaa. David Fincherin esikoisohjaus ja Alien-saagan kolmososa on jakanut mielipiteitä - minusta elokuva on ihan kelpo, mutta ei laisinkaan kahden ekan filmin veroinen. Vankilamiljöö on karmivan hienosti toteutettu ja splatteria piisaa. Alienit näyttävät teknisesti aivan hirveältä, joskaan lähiotoksissa ei ole moittimista.

Pisteytys: 6/10

Alien: Resurrection - Alien - ylösnousemus
Ohjannut Jean-Pierre Jeunet
USA 1997, 104 min.
Scifi, Kauhu, Toiminta
Pääosissa: Sigourney Weaver, Winona Ryder, Ron Perlman, Dominique PinonEllen Ripley (Weaver) on herätetty henkiin, tai siis kloonattu 200 vuotta oikean Ripleyn kuoleman jälkeen. Alienit sen kun evolvoituvat ja ahneet kaverit yrittävät edelleen tehdä rahaa noita vaarallisia eliöitä hyödyntämällä. Kolmen osan aikana on tullut selväksi, että reisille menee. Parjattu nelososa onkin aika turha jatkis ja monien leffasarjan fanien mielestä se olisi saanut jäädä tekemättä. Elokuvaan on kyllä panostettu: tekijätiimi on nimekäs, alienit ovat näyttäviä (vrt. edellisosan kökköys) ja Ripleyn hahmo on saatu edelleen aika mielenkiintoiseksi. Tarina on kuitenkin auttamattoman tönkkö ja kaavamainen, eikä elokuva kovasta yrityksestä huolimatta onnistu tavoittamaan edellisten elokuvien parhaita paloja.

Pisteytys: 5/10

A Very Long Engagement - Pitkät kihlajaiset
Ohjannut Jean-Pierre Jeunet
Ranska 2004, 134 min.
Romantiikka, Draama, Mysteeri
Pääosissa: Audrey Tautou, Gaspard Ulliel, Dominique Pinon
Jean-Pierre Jeunetin romanttinen draama jatkaa Amelién (2001) hengessä, joskin synkemmissä tunnelmissa. Tässäkin elokuvassa nähdään fantasiaa henkivä reaalimaailma, jossa pääroolissa nähdään Audrey Tautou. Tautoun tulkitsema Mathilde etsii sulhoaan Manechia (Ulliel), joka on hävinnyt jäljettömiin ensimmäisen maailmansodan tuoksinnoissa. Kontrasti sodan kauheuksien ja idyllisten maalaismaisemien välillä herättää ajatuksia ja tunteita. Elokuva pohjautuu Sébastien Japrisotin samannimiseen romaaniin (1993), jonka tiivistys valkokankaalle ei kyllä ole paras mahdollinen. En tosin ole lukenut kirjaa, mutta ainakin elokuvassa on aivan liikaa kestoa ja sisältöä. Romaanissa rönsyily toiminee paremmin, mutta filmatisoinnissa moniulotteinen tarina muuttuu paikallaanjunnaavaksi ja hieman sekavaksi kerronnaksi.

Pisteytys: 7/10

Adventures of Ichabod & Mr. Toad -
Herra Rupikonna ja Iisoppi Kurkinen
Ohjannut James Algar, Clyde Geronimi & Jack Kinney
USA 1949, 68 min.
Animaatio, Komedia
Pääosissa: Basil Rathbone, Bing Crosby
Disneyn viimeinen 1940-luvulla tuotettu lyhytanimaatiokooste Herra Rupikonna ja Iisoppi Kurkinen yhdistelee brittiläistä ja yhdysvaltalaista tarinaperinnettä. Brittikertomus perustuu Kennet Grahamin lastenkirjaklassikkoon Kaislikossa suhisee (1908) ja jenkkiversio Washington Irvingin kirjoittamaan tarinaan The Legend of Sleepy Hollow (1820), joka tunnetaan suomeksi myös nimellä Päätön ratsumies. Filmiin lisättiin yleisömagneetiksi vielä Basil Rathbone ja Bing Crosby tarinankertojiksi, tietenkin Crosby myös laulaa lurauttaa. Elokuva ei hirveästi säväytä, vaikka taustalla onkin monenlaista legendaa ja tekijätiimissä taituri jos toinenkin.

Pisteytys: 6/10

Lilo & Stitch
Ohjannut Dean DeBlois & Chris Sanders
USA 2002, 85 min.
Animaatio, Komedia
Pääosissa: Daveigh Chase, Chris Sanders, Tia Carrere, Kevin McDonaldJärjestyksessään 42. Disney-klassikko Lilo & Stitch  vie katsojat Havaijille, jossa Lilo (Chase) adoptoi ulkoavaruudesta saapuneen hellyyttävän tuholaisen Stitchin (Sanders). Elokuva on hieman kummallinen sillisalaatti, mutta sen sanoma on hyvä ja hahmot mahtavia. Eritoten Elvistä fanittava Lilo on mainio ja Lilon sekä Nanin (Carrere) sisarussuhde tuo tarinaan kiinnostavuutta. Elokuva myös kertoo kivalla tavalla, että perheitä on erilaisia. Alun avaruusjakso tosin on liian pitkä ja hetkittäin homma hajoilee, eikä kliseekarikoiltakaan täysin vältytä. Mainio leffa kuitenkin ollakseen 2000-luvun Disney-tuotos.

Pisteytys: 7/10

Hard Candy
Ohjannut David Slade
USA 2005, 104 min.
Trilleri, Rikos, Draama
Pääosissa: Ellen Page, Patrick WilsonTeinityttö Hayley (Page) tutustuu netissä kolmekymppiseen Jeffiin (Wilson). Kaksikko tapaa kahvilassa ja päätyy lopulta Jeffin asunnolle ottamaan valokuvia Hayleysta. Asetelma osoittautuu juuri niin pahaenteiseltä kuin arvata saattaa. Hard Candy on ahdistava ja ajatuksia herättävä elokuva, jossa on myös varsin kiinnostava uhriasetelma. Pääosakaksikko tekee oikein hyvää työtä rooliensa kanssa. Kokonaisuudessaan puistattavan piinallinen kokemus, joskin sellaisella positiivisella rikostrilleri-tavalla. Toisaalta, ei tätä viitsisi katsoa enää toiste.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti