lauantai 18. kesäkuuta 2016

Ladri di biciclette - Polkupyörävaras (1948)

Ohjannut Vittorio De Sica
Italia 1948, 89 min.
Draama
Pääosissa: Lamberto Maggiorani, Enzo Staiola

You live and you suffer.
Vittorio De Sican Polkupyörävaras kertoo sodanjälkeisen Italian köyhyydestä. Päähenkilö Antonio (Maggiorani) onnistuu saamaan töitä pitkän työttömyyden jälkeen. Ensimmäisenä työpäivänä Antonion pyörä kuitenkin varastetaan, eikä työnteosta tule mitään ilman sitä. Niinpä Antonio ja hänen poikansa Bruno (Staiola) ryhtyvät etsimään pyörää suurkaupungin vilinästä, joskin tehtävä on liki mahdoton.

Elokuva on ehdoton mestariteos, neorealismin klassikko ja yksi aivan ehdottomia elokuvataiteen huippuja. Köyhyyttä ja epätoivoa käsittelevä kertomus on arkisen samaistuttava ja siksikin niin kovin liikuttava. Tarinan katharsis koetaan oikeastaan jo aivan alussa, kun Antonio saa työpaikan ja elämä hymyilee viimeinkin. Jatko on pelkkää alamäkeä ja loppu jää avoimeksi.

Elokuva johdattelee katsojan suurten kysymysten äärelle: miksi näin ja mitä järkeä tässä missään on? Pohtimaan herättäviä hetkiä on elokuvassa lukuisia. Esimerkkinä mainittakoon hetki, jossa Antonio liimaa seinälle suurta Rita Hayworthin julistetta. Hollywood on kaukana neorealismista, joskin Polkupyörävaras nousi suosioon myös valtameren tuolla puolen. Elokuva myös palkittiin vieraskielisen elokuvan Oscarilla, joka tuolloin oli vielä erikoispalkinto eikä varsinainen oma kategoriansa.

Pisteytys: 10/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti