maanantai 2. syyskuuta 2013

Camille - Kamelianainen (1936)

Ohjannut George Cukor
USA 1936, 109 min.
Draama, Romantiikka, Historia
Pääosissa: Greta Garbo, Robert Taylor, Lionel Barrymore, Henry Daniell

Don't you believe in love, Marguerite?
Klassikkoromaaniin perustuva Kamelianainen tutustuttaa katsojansa viehkeän kurtisaanin rakkausseikkailuihin 1800-luvun Pariisissa. Ilmiömäinen Greta Garbo kannattelee voimakkaiden tunteiden pukudraamaa jäljittelemättömällä näyttelijäntyöllään. Ikimuistoisen roolisuorituksen lisäksi elokuvan esittämä moraalitematiikka osuu 1930-luvun sensuurisäädösten ytimeen.

Paroni de Varvillen (Daniell) rakastajattareksi päätynyt kurtisaani Marguerite Gauther (Garbo) rakastuu palavasti häntä ihailevaan nuoreen Armand Duvaliin (Taylor). Rakkauden yhtälö on kuitenkin mahdoton. Koskettava rakkaustragedia käsittelee alkuperäisteoksensa tavoin moraalisia kysymyksiä, ja aikansa sensuurisäädöksiin nähden elokuva tuntuu hetkittäin yllättävänkin uskaliaalta. Rakkauden ikiaikainen arvoitus kuitenkin nousee seksuaalimoraalia merkittävämmäksi teemaksi. Millainen rakkaus on aitoa, mahdollista tai tavoiteltavaa?

Alexandre Dumas nuoremman vuonna 1848 kirjoittama Kamelianainen on kirjailijan tunnetuin teos, josta on tehty lukuisia televisio- ja elokuvaversioita. Dumasin romaani on löyhänä taustatarinana esimerkiksi elokuvassa Moulin Rouge! (2001) - kyseisestä elokuvasta pitäville myös tämä versio tarjonnee uusia näkökulmia. Lukuisista Kamelianaisen filmatisoinneista tämä nimenomainen elokuva lienee tunnetuin, samoin filmiä on pidetty Greta Garbon uran suurimpana tähtihetkenä. Oscar-ehdokkuus ei tuottanut tähtinäyttelijälle pystiä, mutta Garbon suoritus on joka tapauksessa täydellinen. Muutoinkin elokuva on tasapainoinen kokonaisuus, joka ei sorru ylilyönteihin tai eksy aiheestaan harhapoluille. Jopa pinnallisia pukudraamoja ja rakkaustragedioiden syvimpiä vesiä kavahtaville tätä elokuvaa uskaltaa lämpimästi suositella.

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti