keskiviikko 28. elokuuta 2013

My Man Godfrey - Godfrey järjestää kaiken (1936)

Ohjannut Gregory La Cava
USA 1936, 94 min.
Komedia, Romantiikka
Pääosissa: William Powell, Carole Lombard, Alice Brady, Eugene Pallette, Gail Patrick

Godfrey loves me!
Yläluokan kutsuilla järjestetään kilpailu, jonka tarkoituksena on löytää jotain mahdollisimman turhaa ja vähäpätöistä. Kisan voittaa Irene Bullock (Lombard), joka onnistuu houkuttelemaan mukaansa työttömän ja asunnottoman pummin Godfreyn (Powell). Irene mieltyy löytöönsä, ja Godfrey palkataan Bullockien talouteen hovimestariksi.

Godfrey järjestää kaiken oli Oscar-ehdokkaana peräti kuudessa kategoriassa, voittamatta kuitenkaan yhtäkään palkintoa. Aikanaan suurta suosiota nauttineeseen elokuvaan on edelleenkin helppo hullaantua: huumori toimii, sutjakasta sanailua on ilo seurata ja nokkelan pilailun kohteena olevat yhteiskunnalliset kysymykset ovat edelleen tavalla tai toisella ajankohtaisia. Siinä missä yläluokan piikittely ja työn merkitys viihdyttivät lamasta toipuvaa kansakuntaa vuonna 1936, sivaltaa aihe osuvasti nykypäivänkin todellisuutta. Ja lopulta kyse on kuitenkin ihmisarvon määrittelyn ajoittaisista tolkuttomuuksista.

Elokuvan sanomaa korostaa oivalla tavalla myös keskeisten hahmojen kehitys. Godfreyn hillitty charmi korostaa piloille hemmotellun Irenen naiviutta, mikä omalta osaltaan tehostaa elokuvan teemaa. Lopulta kriisin läpikäynyt Irene myös onnistuu kasvamaan ihmisenä. Osansa upeiden hahmojen luomisessa on myös loistavilla näyttelijöillä: erityisesti kemia ex-avioparin Powellin & Lombardin välillä toimii ihailtavan sulavasti. Filmin jälkimmäinen puolisko ei ehkä ole ensimmäisen veroinen, mutta kokonaisuus toimii silti viimeisiin hilpeisiin repliikkeihin saakka.

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti