sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Dodsworth - Miksi miehet vaihtavat vaimoa? (1936)

Ohjannut William Wyler
USA 1936, 101 min.
Draama, Romantiikka
Pääosissa: Walter Huston, Ruth Chatterton, Mary Astor, Paul Lukas

You'll have to stop getting younger someday.

Tuore aviopari Sam ja Fran Dodsworth (Huston & Chatterton) lähtevät häämatkalleen Eurooppaan. Pian pariskunnalle kuitenkin selviää, ettei heitä ole tarkoitettu yhteen. Tilanne on moraalisesti arveluttava, mutta vähitellen kumpikin osapuoli löytää omat keinonsa sopeutua. Vaikka filmi on moraalitematiikaltaan todennäköisesti ollut iskevämpi 1930-luvulla, on aihepiiristä tavoitettavissa myös jotain ajatonta: Samin ja Franin matka kertoo yksinäisistä ihmisistä etsimässä rakkautta, ymmärrystä ja suuntaa elämälleen keski-iän kriisin karikoissa.

Päähenkilöiden kehitys on ehdottomasti elokuvan kiinnostavimpia aspekteja. Mies ja vaimo eivät ole toistensa antagonisteja, vaikka yhteisymmärryksen puute, petokset ja riidat voisivat näin antaa ymmärtää. Omine heikkouksine ja inhimillisine tarpeineen kumpikin osapuoli herättää katsojan sympatiat puolelleen. Yhdysvaltojen ja vanhan mantereen eroavaisuudet elintavoissa ja mentaliteeteissa korostavat myös osaltaan pariskunnan vastakkainasettelua, samoin katkeransuloinen yhdessä koettu yksinäisyys ja itsensä etsiminen kietoutuvat matkustamisen tematiikkaan.

Miksi miehet vaihtavat vaimoa? on taitavasti tehty elokuva, joka on ansaitusti niittänyt arvostusta läpi vuosikymmenten. Useissa palkintokategorioissa ehdolla ollut filmi voitti Oscarin parhaasta lavastuksesta, joka onkin toteutettu kauniisti. Vaikka William Wylerin klassikkoteos onkin monin tavoin onnistunut elokuva, ei se kuitenkaan tässä tapauksessa täysin katsojaansa valloittanut - kenties yläluokkaisen viileä glamour tuntui jo liiankin etäännyttävältä.

Lopuksi täytyy vielä antaa erityismaininta elokuvan älyttömälle suomenkieliselle nimelle, joka herättää liudan kysymyksiä. Kuka näitä oikein keksii? Miksi miehet sitten vaihtavat vaimoa? Nimen käännös kertoo yllättävän paljon tavasta tulkita elokuvaa, sen keskeistä sanomaa ja tapahtumia vallitsevan kulttuurin, tulkitsijan henkilökohtaisen kokemusmaailman, arvojen ynnä muiden ihmisen ajatteluun vaikuttavien tekijöiden kautta. Minä väittäisin, että miestään vaihtanut vaimo nousee elokuvan juonessa keskeisempään ja aloitteellisempaan rooliin. Mutta kaikki on kuitenkin lopulta vain tulkintaa - se tekee osaltaan elokuvista niin erityisen mielenkiintoisia.

Pisteytys:
7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti