torstai 12. syyskuuta 2013

Sabotage - Sabotaasi

Ohjannut Alfred Hitchcock
Iso-Britannia 1936, 76 min.
Trilleri, Rikos, Mysteeri
Pääosissa: Sylvia Sidney, Oskar Homolka, Desmond Tester, John Loder

The birds will sing...
Lontoossa suunnitellaan tuhoisaa pommi-iskua. Katalan juonen takana on elokuvateatterin omistaja Karl Verloc (Homolka), jonka salaisesta sabotööri-identiteetistä hänen perheensä on autuaan tietämätön. Kun valepukuinen poliisi Ted Spencer (Loder) tutustuu Verlocin vaimoon Sylviaan (Sidney), salaisuudet ovat vähällä paljastua.

Sabotaasi on nerokas jännärifilmi. Pommi-iskun suunnittelu pitää tarinan liikkeessä, vaikkei iskun syitä koskaan katsojille selvitetäkään. Paljon kiinnostavampaa onkin jännittää Verlocin kohtaloa tai seurata, mitä tapahtuu tikittävälle aikapommille keskellä vilkasta Lontoon liikennettä. Varsinkin kun ainoa, joka tietää pommin matkustavan täpötäydessä bussissa, on elokuvan katsoja.

Elokuva tarjoaa kiinnostavia oivalluksia Hitchcockin tuotantoon tutustuneille: tietyt toistuvat tematiikat, kuten MacCuffin, järkyttynyt nainen ja ikimuistoinen pommikohtaus toistuvat myös muissa ohjaajaneron elokuvissa. Lisäksi filmi on kiehtova aikamatka sykkivään Lontooseen ja 1930-luvun elokuvateatteriin. Hauskana yksityiskohtana täytyy mainita, että tämän elokuvan naispääosaa näyttelevä nuori Silvia Sydney on tullut allekirjoittaneelle aiemmin tutuksi vain Mars hyökkää! -filmin (1996) mummona. Mindblow.

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti