perjantai 27. heinäkuuta 2012

The Birth of a Nation - Kansakunnan synty (1915)

Ohjannut D. W. Griffith
USA 1915, 190 min.
Mykkäelokuva, Historia, Draama, Romantiikka
Pääosissa: Lillian Gish, Henry B. Walthall, Mae Marsh

Klaani.
Eeppisen pitkä Kansakunnan synty oli aikansa hitti ja aloitti pitkien näytelmäelokuvien sarjan. Alunperin teos jaettiin kahteen osaan - varteenotettava huomio myös heille, jotka haluavat kokea tämän elokuvan. Koko kolmetuntinen spektaakkeli putkeen katseltuna on nimittäin aikamoinen hardcore-suoritus, jota en voi suositella (been there, done that).

Elokuvan ensimmäinen osio sijoittuu aikaan ennen Yhdysvaltain sisällissotaa. Elämä hymyilee niin vapaille miehille kuin plantaasin orjakansallekin. Sota kuitenkin syttyy ja taistelutanner kutsuu päähenkilöitä. Tähän kuvioon kuuluu vielä pari rakkaustarinaa, Lincolnin murha ja mitä nyt kaikkea. Toisessa osassa sodat on sodittu, orjat vapautettu ja rotujen väliset avioliitot sallittu. Tästä syntyy tietenkin melkoinen soppa, kun mustat yrittävät avioon valkoisten kanssa eikä raiskausyrityksiltäkään säästytä. Lopulta Ku Klux Klan pelastaa päivän ja kansa riemuitsee.

Kansakunnan synnyssä jyrää rasismi ja valkoisen miehen valta. D. W. Griffith tosin pyrki kritiikin myötä kiistämään olevansa rasisti, jota ei elokuvan perusteella uskoisi. Eeppisen pitkä Kansakunnan synty etenee armottoman hitaasti ja juonen seuraaminen on ajoittain työlästä. Soppaan sotkevat vielä lusikkansa epämääräiset ihonvärimaskeeraukset (katsokaa ja ihmetelkää) ynnä muut kummat kuriositeetit. Kärryillä pysyy, jos malttaa keskittyä.

Kansakunnan synty on monella tapaa klassikon maineensa ansainnut ja teoksena arvokas. mutta rehellisesti sanottuna myös mykkäelokuvan kieleen tottumalle pitkäveteinen ja rasismihäröilyjen vuoksi hieman ahdistava. Kahdessa osassa katsottuna tästä jäisi tosin varmasti parempi fiilis. Näyttelijöiden roolisuoritukset tuntuvat nykypäivästä käsin huvittavilta ja historian tapahtumatkin esitetään aika erikoisessa valossa. Nykyelokuvaan tottuneelle Kansakunnan synty voi olla vaikea tapaus, mutta sitäkin suuremmalla syyllä elokuva on katsomisen arvoinen. Täytyy palata Kansakunnan synnyn pariin uudelleen joskus tulevaisuudessa, ehkäpä se sitten avautuu paremmin.

Pisteytys:
4/10

5 kommenttia:

  1. Musta tää oli ihan mukiinmenevä pätkä, vaikka se rasistinen leima tähän tahtookin jäädä (ilmeisesti alkuperäisteos The Clansman oli vieläkin rasistisempi). Välillä meno muuttui aika sekavaksi, mutta oli leffassa ihan kiinnostaviakin jaksoja varsinkin keskivaiheilla. Vähän pitkä joo, mutta menetteli.

    Odotan muuten innolla pääsemistäsi Katkenneita kukkasia -elokuvan kimppuun, kyseessä kun on oma suosikkini näkemistäni D.W. Griffithin elokuvista. :)

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoista kyllä tutustua ohjaajan myöhempiin tuotoksiin, varsinkin kun niissä käsittääkseni pyritään rasisminvastaiseen linjaan. Erityisesti toi Katkenneita kukkasia kiinnostaa. :)

    VastaaPoista
  3. Terve Veikka! Hieno ja laaja leffasivusto sinulla. Jo pitkään olen sitä seurannut! :)

    Julkaisinkin omaan leffablogiini arvostelun tästä surkeasti vanhentuneesta mutta juuri siksi erittäin mielenkiintoisesta eepoksesta tuossa viime kuussa. Jos kiinnostaa niin käy vilkaisemassa! Tässä linkki: https://lohjanleffailija.blogspot.com/2023/01/kansakunnan-synty-1915.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa mukava kuulla! :) Täytyypä ottaa blogisi seurantaan.

      Minun pitäisi kyllä katsoa tämä elokuva joskus uusiksi. Tässä vaiheessa elokuvaharrastusta on jo aika paljon enemmän mykkäfilmejä ja elokuvahistoriaa takana, ja tätäkin teosta kenties jo ymmärtäisi laajemmin :D

      Poista
    2. Kiitos! Pistin nyt sinutkin seurantaan blogissani! :)

      Poista