perjantai 27. heinäkuuta 2012

Le voyage dans la lune - Matka kuuhun (1902)

Ohjannut Georges Méliès
Ranska 1902, 14 min.
Mykkäelokuva, Fantasia, Seikkailu, Scifi
Pääosissa: Bleuette Bernon, Georges Méliès, Victor André

Boom!
Varhaisessa fantasiaseikkailussa talojen katot ovat pieniä ja sateenvarjot sieniä. Georges Mélièsin (1861─1938) tunnetuimmassa elokuvassa joukko tiedemiehiä lähtee tutkimaan mystistä maapallon kiertolaista, josta löytyy erikoisia kuu-ukkoja. Tyyliltään Matka kuuhun edustaa teatraalista, varhaista näytelmäelokuvaa, jossa tapahtumat on sommiteltu teatterilavan kaltaisesti kameran tallennettavaksi. 
 
Elokuva on merkittävä erityisesti Mélièsin kehittämien uraauurtavien erikoistehosteiden ansiosta. Moninaiset trikit ja savupölähdyksiksi silmänräpäyksessä muuttuvat avaruusoliot havainnollistavat tekniikan ihmeitä ja uusia oivalluksia. Matka kuuhun ei ole teknisessä mielessä Mélièsin parhaimmistoa, mutta tunnetuin teos se taatusti on.

Matka kuuhun on tunnelmaltaan valloittava ja hauska elokuva. Lavasteet ovat kekseliäitä, eikä mielikuvituksen lentoa olla suotta hillitty. Varhaisen elokuvan ihmeellisiä taidonnäytteitä kelpaa ihastella: kuumatkan värillinen versio on väritetty viimeistä piirtoa myöten käsin. Vaihtoehtoiseen elokuvakokemukseen suosittelen Air-yhtyeen erinomaista soundtrackia, joka tavoittaa mainiosti filmin mystisen, mutta silti sympaattisen tunnelman. Matka kuuhun yllättää iloisesti joka kerta ─ vielä yli sadan vuoden jälkeenkin. Magnifique!

Pisteytys:
9/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti