perjantai 27. heinäkuuta 2012

The Great Train Robbery - Suuri junaryöstö (1903)

Ohjannut Edwin S. Porter
USA 1903, 11 min.
Mykkäelokuva, Lännenelokuva
Pääosissa: A. C. Abadie, Gilbert M. Anderson

Bäng bäng!

Suuri junaryöstö on varhaista näytelmäelokuvaa, ja eritoten Yhdysvaltain näytelmäelokuvien sarjan aloittajana pidetty klassikko. Aihe elokuvaan oli aikalaisille tuttu teatterista, jossa villi länsi oli teemana suosittu. Tämä elokuva on myös merkittävä lähtökohta western-genren muotoutumiselle. Nykypäivän elokuvien tuoma painolasti tosin saa Suuren junaryöstön tuntumaan hivenen pitkästyttävältä, mutta raina ei kuitenkaan kestä varttia enempää.

Hieman staattisen tarinan jälkeen seuraava elokuvan loppukohtaus on mieleenpainuva ja ilahduttavasti myös katsojaa aktivoiva. 1900-luvun alun elokuvissa uutuus olikin nimenomaan näytteleminen näyttämisen sijaan: katsojasta tuli tirkistelijä, sivustakatsoja. Lumièren veljesten esityksessä vuonna 1895 valkokankaalla vyörynyt juna sai legendan mukaan katsojat kiljumaan kauhusta - joskin nykytietämyksen valossa tämä vaikuttaa lähinnä myytiltä. Elokuvakäyttäytyminen oli kuitenkin tuolloin toista kuin nykyisin: olisipa tämän elokuvan katseleminen vallan toista teatterissa, jossa yleisö huutelee näyttelijöille ohjeita ja katsominen on sosiaalinen, keskusteleva tilaisuus.

Loppuyhteenvetona todettakoon, että Suuri junaryöstö on toki monin tavoin mielenkiintoinen virstanpylväs elokuvan historiassa, mutta pelkkänä katselunautintona melko tylsä. Suosittelen länkkärifaneille ja elokuvan historiasta kiinnostuneille, pelkän viihteen vuoksi ehkä vain kestonsa ja loppukohtauksen puolesta.

Pisteytys:
6/10

1 kommentti:

  1. Tästä jokseenkin samaa mieltä, vaikka hitusen vähemmän tulikin itse leffalle annettua pisteitä. Kuten Juna saapuu asemalle, niin myös tämän olisin ehkä halunnut nähdä silloin joskus muinoin ensiesitysten aikaan, kun olisihan se ollut mahtava kokea tämä loppukohtaus ihan uutena juttuna. :D

    VastaaPoista