tiistai 23. toukokuuta 2023

The Queen (2006)

Ohjannut Stephen Frears
Iso-Britannia & Ranska 2006, 103 min. 
Biografia, Historia, Draama
Pääosissa: Helen Mirren, Michael Sheen, James Cromwell
 
Have we shown you how to start a nuclear war yet?
 
Tositapahtumiin perustuva The Queen palaa vuoteen 1997. Prinsessa Diana kuolee yllättäen auto-onnettomuudessa ja tapaus nousee koko kansan tragediaksi: Lontoo tulvii kukkia ja vuolaasti surevia ihmisiä. Hovin keskinäiset kahinat, Dianan ja prinssi Charlesin avioero, nostetaan jälleen tapetille ja Dianalle vaaditaan kunnioitusta. Tuore pääministeri Tony Blair (Sheen) ja kokenut kuningatar Elisabet II (Mirren) kohtaavat kriisin täysin eri tavoin, mutta asettavat lopulta askeleensa yksiin.
 
The Queen on kuningashuonetta ja brittihallintoa tyylikkäästi tutkiva draama. Tarina on napakka ja sen fokus on kiinnostavasti kuningattaressa, joka nähdään lähes yhtä pidättyvän eleganttina niin edustustehtävissä kuin ylhäisessä yksinäisyydessäänkin. Helen Mirren näyttelee pääroolia niin suvereenisti, että itse oikea kuningatarkin mieltyi tulkintaan. Mirren palkittiin roolistaan muun muassa Venetsian elokuvajuhlilla ja Oscar-gaalassa. Elokuvan vastaanotto oli muutenkin varsin positiivinen; ei yllätä, että The Queen aateloitiin kotimaassaan parhaan elokuvan Baftalla.

Kuningashuoneen edesottamukset ovat kansaa suuresti kiinnostava aihe. The Queen onnistuu tasapainoilemaan hyvin erilaisten näkemysten välillä: koko monarkia tuntuu älyttömältä koneistolta, mutta sitä pyritään kuvaamaan arvostaen. Sittemmin samaa Diana-episodia on puitu suositussa sarjassa The Crown (2016─2023). En ole itse järin innokas seuraamaan monarkkien elämänmenoa tai edes katsomaan juuri mitään sarjoja, mutta olen silti vastikään ajautunut aloittamaan The Crownin. Tämän elokuvan myötä odotan oikeastaan jo aika suurella mielenkiinnolla, millaisen käsittelyn loppuvuosi 1997 sarjassa saa, varsinkin, kun ajallista etäisyyttä tapahtumiin on tullut lisää.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti