tiistai 30. toukokuuta 2023

Le scaphandre et le papillon ─ Perhonen lasikuvussa (2007)

Ohjannut Julian Schnabel
Ranska & USA 2007, 112 min. 
Biografia, Draama
Pääosissa: Mathieu Amalric, Emmanuelle Seigner, Anne Consigny, Max von Sydow
 
We're all children, we all need approval.
 
Perhonen lasikuvussa (engl. The Diving Bell and the Butterfly) perustuu Jean-Dominique Baubyn samannimiseen omaelämäkertaan (1997). Vaikeasti halvaantunut Bauby (1952─1997) kykeni kommunikoimaan ainoastaan vasemman silmänsä avulla, mutta kirjoitti silti kokemuksistaan bestselleriksi kohonneen kirjan. Elokuvaversiossa tarinaan tuodaan ripaus fiktiota.
 
Tarina alkaa Baubyn (Amalric) havahtumisesta sairaalassa: jotain hirveää on tapahtunut, sillä mies huomaa puheensa ja kaikkien liikkeidensä kadonneen. Tiukasti Baubyn näkökulmasta alkava kertomus avautuu vähitellen ja saa tilaa hengittää. Bauby pysyy kertojana, joskin alun shokin jälkeen maailma lavenee. Halvaantuneen arki on hidasta, toisteista ja paikallaan junnaavaa, mutta muistojen ja unelmien kaikkivoipaisesta maailmasta löytyy vastapaino sairaalan pysähtyneisyydelle.
 
Perhonen lasikuvussa menestyi erinomaisesti, kuten kirjakin aikanaan. Julian Schnabel (s. 1951) huomioitiin taitavasta työstään Cannesissa parhaan ohjaajan palkinnolla. Neljän Oscarin ehdokasta kehuttiin, ohjauksen ohella, käsikirjoituksestaan ja kuvauksestaan. Varsinkin kuvaus on kiistatta kekseliästä ja monipuolista, sillä se ottaa matkan varrella uusia muotoja. Käsikirjoitusta puolestaan on kehuttava siitä, ettei surullinen ja hieman pelottavakin aihe sorru sentimentaaliseksi voimalausekerronnaksi. Kaunis ja rehellinen teos.
 
Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti