tiistai 9. toukokuuta 2023

Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan (2006)

Ohjannut Larry Charles
USA & Iso-Britannia 2006, 84 min.
Komedia
Pääosissa: Sacha Baron Cohen, Ken Davitian

Great success!
 
Kazakstanilainen toimittaja Borat Sagdiyev (Cohen) lähtee Yhdysvaltoihin ottamaan oppia. Matkasta laaditaan uljas dokumentti merentakaisesta kulttuurista ja suurvallasta, mutta kameralle taltioituu myös tv-tähden yllättävä rakastuminen Baywatchin Pamela Andersoniin ja liuta muita toilailuja. Maailman parhaassa maassa unelmat on tehty otettaviksi!

Mustalla huumorilla kuorrutettu mokumentti perustuu brittiläisen Sacha Baron Cohenin 1990-luvulla kehittelemään Borat-hahmoon, jonka ennakkoluuloinen asenne johtaa kummiin tilanteisiin. Cohen on esitellyt sketsihahmojaan varsinkin Da Ali G Showssa (2000─2004) ja sittemmin vienyt hahmojaan valkokankaalle omien elokuviensa tähdiksi. Näistä Borat on tunnetuin ja menestynein: elokuva on jopa saanut mukiinmenevästi menestyneen jatko-osan Borat Subsequent Moviefilm (2020).
 
Borat on innostanut ja naurattanut ihmisiä ympäri maailman ─ paitsi kazakstanilaisia, sinänsä erittäin ymmärrettävästi. On ollut harmillista lukea Boratin jälkipyykistä eli lukuisista oikeusjutuista, joita elokuvan pieniin sivurooleihin joutuneet ihmiset ovat nostaneet. Se ei sinänsä ihmetytä, koska filmissä leikitään tulenaroilla aiheilla. Mutta vaikka Borat virnistelee (erittäin kuvitteelliselle) keskiaasialaiselle meiningille, satiirin kärki kohdistuu yhdysvaltalaisten ennakkoluuloihin. Huumori on räävitöntä ja rajoja koettelevaa, mutta ei kuitenkaan kohtuuttoman rienaavaa.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti