tiistai 1. maaliskuuta 2022

Helmikuun elokuvat 2022

Encanto
Ohjannut Jared Bush & Byron Howard
USA 2021, 102 min.
Animaatio, Fantasia, Musikaali
Pääosissa: Stephanie Beatriz, María Cecilia Botero, John Leguizamo



Encanto on maaginen talo, jossa asuu taikavoimilla varusteltu perhe. Ainoastaan teini-ikäinen Mirabel (Beatriz) on vailla erikoistaitoja. Kolumbiaan sijoittuvan tarinan maailma on viehättävän värikylläinen. Elokuvan keskeisenä teemana on yhteistyön voima, minkä lisäksi Encanto pyrkii puhumaan ylisukupolvisista kriiseistä ja nivomaan kertomusta eteläamerikkalaiseen lähihistoriaan. Teemat ovat kauniita, mutta jäävät hieman vaisuiksi. Tarina on taas kerran Disney-animaation heikoin lenkki.

Pisteytys: 6/10

King Richard
Ohjannut Reinaldo Marcus Green
USA 2021, 144 min.
Biografia, Draama
Pääosissa: Will Smith, Saniyya Sidney, Demi Singleton




Williamsin tennissisarukset Venus (Sidney) ja Serena (Singleton) nousivat huikealle uralleen periksiantamattoman isänsä Richardin (Smith) avittamana. Varovaisen siloteltu draamaelokuva pyrkii kuvaamaan altavastaajien periksiantamattomuutta. Asetelmasta olisi saatu kiinnostavampi ja ehkäpä jopa omaperäisempi, jos fokus olisi sisarusten tyttöenergiassa eikä Smithin tuhinassa. Tälläkin reseptillä irtosi kuusi Oscar-ehdokkuutta.

Pisteytys: 5/10

Nuevo orden - New Order
Ohjannut Michel Franco
Meksiko & Ranska 2020, 86 min.
Draama, Trilleri
Pääosissa: Naian Gonzáles Norvind, Diego Boneta, Fernando Cuautle



Vallankumous ajaa Meksikon kaaokseen ja rikkaat ovat vapaata riistaa. Dystopia on läpeensä nihilistinen, eikä horisontissa ole toivon pilkahdustakaan. Valitettavasti tarina ei ole täyttä fiktiota, vaan varallisuuserojen syvä kuilu on purkautunut kriisiksi monessa maailmankolkassa. Nähdäänkö tällainenkin tapahtumasarja vielä todellisuudessa? New Orderin armoton ankeus tehoaa lakonisuudessaan, mutta kylmäävän alun jälkeen tarina jää liiaksi junnaamaan epätoivoon.

Pisteytys: 6/10

Spy
Ohjannut Paul Feig
USA 2015, 120 min.
Komedia, Toiminta
Pääosissa: Melissa McCarthy, Rose Byrne, Jason Statham




Susan Cooper (McCarthy) on alemmuuskompleksista kärsivä agentti, joka lähetetään yllättäen kentälle. Vakoojaparodiassa on kivan raikas lähtökohta, sillä Cooper ei ole mikään toivoton sähläri, kunhan vaan saa itsetuntonsa kohdilleen. Harmi, ettei elokuva ole erityisen hauska, mutta huumori tietenkin on jossain määrin makuasia. Spy menestyi aikanaan mukavasti ja sille on kaavailtu jatko-osaa, jonka mahdollisesta toteutuksesta tosin ei ole tainnut hetkeen kuulua mitään.

Pisteytys: 5/10

Nightwatching - Yövartio
Ohjannut Peter Greenaway
Iso-Britannia, Puola, Kanada & Alankomaat 2007, 134 min.
Biografia, Historia, Draama
Pääosissa: Martin Freeman, Eva Birthistle, Emily Holmes




Kuuluisan taidemaalari Rembrandt van Rijnin (Freeman) tunnetuin teos on vuonna 1642 valmistunut ryhmäkuva Yövartio. Peter Greenawayn omaperäinen elokuva tutkii teoksen syntyä ja siinä sivussa taiteilijan persoonaa. Martin Freeman on mainio rääväsuisessa, jopa hieman hirveässä roolissaan. Elokuvan tarkkaan harkitut otokset ovat kuin tauluja ja visuaalisuus on taattua Greenawayn runsasta barokkityyliä. Mahtipontisuus hallitaan taiten, vaikka katsoessa heräsikin toive pienestä terävöittämisestä ja ehkä tiivistämisestä. En toisaalta tiedä, mitä tästä voisi jättää poiskaan. Greenaway jatkoi taiteilijan tarkastelua elokuvassa Rembrandtin syytös (2008).

Pisteytys: 7/10

Carne trémula - Lihan värinä
Ohjannut Pedro Almodóvar
Espanja & Ranska 1997, 103 min.
Draama, Trilleri
Pääosissa: Liberto Rabal, Javier Bardem, Francesca Neri




Saippuaoopperamaisessa trillerissä nähdään kolmiodraama, jossa himo ja rakkaus ajavat tarttumaan aseisiin. Poliisin (Bardem) ja roiston (Rabal) kuohuvat tunteet kiinnittyvät Elénaan (Neri), eikä yhteenottoa voida välttää. Lihan värinä (engl. Live Flesh) ei ole mestariteos, mutta viihdyttää. Elokuva on taattua Pedro Almodóvaria kiemuraisine kuvioineen, yllätyksineen ja räiskyvine intohimoineen.

Pisteytys: 7/10

The Portrait of a Lady - Naisen muotokuva
Ohjannut Jane Campion
Iso-Britannia & USA 1996, 144 min.
Draama, Romantiikka
Pääosissa: Nicole Kidman, John Malkovich, Barbara Hershey



Henry Jamesin samannimiseen romaaniin (1881) perustuva historiallinen draama sijoittuu viktoriaanisen ajan Englantiin. Nuori nainen Isabel Archer (Kidman) etsii itseään, seksuaalisuuttaan ja sopivaa kihlattua, mutta viimeisen kohdalla hän päätyy hakoteille. Väkevää naiskuvaa ja kaunis miljöö, mutta kerronta on liiankin viipyilevää. Ymmärtääkseni sama probleema vaivaa Jamesin romaaniakin.

Pisteytys: 6/10

Pillow Talk - Kaikki alkoi puhelimesta
Ohjannut Michael Gordon
USA 1959, 102 min.
Romantiikka, Komedia
Pääosissa: Doris Day, Rock Hudson, Tony Randall




Hilpeä screwball kertoo toisiaan inhoavien Janin (Day) ja Bradin (Hudson) yllätysromanssista, joka syttyy Bradin valeidentiteetin ansiosta. Takavuosien hittifilmi on hilpeä, vaikka aikansa sukupuolirooleihin liittyvät odotukset nostavat hiuksia pystyyn. Elokuva sai aikanaan viisi Oscar-ehdokkuutta, joista palkinto tuli parhaasta käsikirjoituksesta.

Pisteytys: 6/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti