torstai 30. syyskuuta 2021

Total Recall ─ unohda tai kuole (1990)

Ohjannut Paul Verhoeven
USA & Meksiko 1990, 113 min.
Scifi, Toiminta, Trilleri
Pääosissa: Arnold Schwarzenegger,  Michael Ironside, Rachel Ticotin, Sharon Stone, Ronny Cox

I just had a terrible thought... what if this is a dream?
 
Douglas Quaid (Schwarzenegger) on tuiki tavallinen 2080-luvun raksatyöläinen. Mukavaa elämää varjostavat ainoastaan oudot painajaiset Marsista, vaikka miekkonen ei ole kuunaan punaisella planeetalla käynytkään. Mars kehkeytyy Quaidin pakkomielteeksi, mutta muistojen kaivelu johtaa vaarallisille vesille. Mitä syvemmälle Quaid uppoaa, sen hatarammaksi muuttuu todellisuus. Kuka oikeastaan on Douglas Quaid ja mitä hän on unohtanut?
 
Total Recall on räjähtävän toiminnantäyteinen ja juuri sopivan kömpelönhauska scifileffa, jonka ihastuttavan karmaisevat efektit vetävät vertoja The Thingin (1982) mielikuvituksellisuudelle. Molempien elokuvien häpeilemättömästä efektiemässäilystä vastasi tehostevelho Rob Bottin. Efektiensä ansiosta Oscar-palkittu elokuva ei kuitenkaan ole pelkkää näyttävää toimintaa, vaikka Arskan muskelit saavatkin kovasti töitä. Muistamisen ja unohtamisen teemoja tuumiva elokuva on loistava yhdistelmä filosofista eksistentialismikriisiä ja komeaa viihdettä.
 
Elokuvan maailma muistuttaa hitusen Brazilin (1985) ja Blade Runnerin (1982) visioita tulevaisuudesta. Yhtymäkohdat Blade Runneriin selittyvät sillä, että molemmat elokuvat perustuvat Philip K. Dickin teksteihin. Tämän elokuvan pohjalla on scifilehdessä vuonna 1966 julkaistu lyhytkertomus We Can Remember It for You Wholesale. Teema on valtavan kiehtova: miten muistimme meitä määrittelee? Voidaanko muistoja myydä? Miten eri tavoin muistoja muokataan jo meidän tuntemassamme todellisuudessa? Samasta aihiosta on ponnistanut toinenkin Total Recall -elokuva (2012), joka ei ole menestynyt aivan ysäriversion veroisesti.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti