lauantai 23. huhtikuuta 2016

Black Narcissus - Musta narsissi (1947)

Ohjannut Michael Powell & Emeric Pressburger
Iso-Britannia 1947, 100 min.
Draama, Romantiikka
Pääosissa: Deborah Kerr, Flora Robson, Kathleen Byron, David Farrar

What would Christ have done?
Rumer Goddenin samannimiseen romaaniin (1939) perustuva Musta narsissi on psykologinen draama, joka kertoo Himalajan vuoristossa lähetysasemaa perustavista nunnista. Eristyneessä ympäristössä jännitteet kiristyvät ja maalliset vietit ovat ottaa vallan. Lopulta yksi sisarista ajautuu hulluuden rajamaille.

Suoraan sanoen juoni himokkaista (ja himojaan vastaan taistelevista) nunnista hylätyssä aasialaistemppelissä ei kuulostanut ennakkoon erityisen jännältä. The Archersien tuotanto on kuitenkin kauttaaltaan niin mainiota, että eipä tämäkään elokuva voi olla huti, ajattelin. Enkä joutunut pettymään, sillä Musta narsissi on jälleen todella ainutlaatuinen ja kiehtova teos! Täytyy tosin myöntää, että itse tarina ei ole loppujen lopuksi elokuvassa kovin kummoinen, vaikka se onkin aivan kelvollinen. Tärkeämpää on tässä tapauksessa se, miten tuota tarinaa kerrotaan.

Elokuvan hienoudet piilevät eritoten sen estetiikassa ja visioissa sekä musiikin ja liikkeen sulavassa yhteispelissä. Tietyt tanssikohtaukset viittaavat jo ohjaajakaksikon seuraavaan mestariteokseen, tanssillista kerrontaa hyödyntävään Punaiset kengät -elokuvaan (1948). Kaiken lisäksi studiossa luodut Himalajan maisemat ovat kerrassaan huikeita ja Technicolor korostaa upeaa miljöötä entisestään. Kiinnostavana historiallisena kontekstina kerrottakoon, että Musta narsissi tuli ensi-iltaan vain joitakin kuukausia ennen Intian itsenäistymistä. Näinpä eurooppalaisten invaasio kummalliseen ympäristöön ja lopulta koittava paluu kotimaahan yhdistyivät varmasti monen katsojan mielessä ajankohtaisiin tapahtumiin Aasian mantereella.

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti