tiistai 24. marraskuuta 2015

Ivan the Terrible - Iivana Julma (1944 & 1946)

Ohjannut Sergei Eisenstein
Neuvostoliitto 1944 & 1946, 99 min. / 88 min.
Historia, Draama
Pääosissa: Nikolay Cherkasov, Serafina Birman, Pavel Kadochnikov, Mikhail Zharov

Ivan Groznyi
Yksinvaltiutta tarkastelevat Iivana Julma -elokuvat I ja II sijoittuvat 1500-luvulle ja seuraavat Venäjän silloisen hallitsijan Iivana Julman (Cherkasov) kehitystä nuoresta, joskin ankarasta hallitsijasta vainoharhaiseksi tyranniksi. Tsaarin pitäessä valtaa tiukasti hyppysissään, ryhtyvät niin papit kuin ystävätkin juonimaan Iivanan selän takana, eikä hän voi luottaa kuin itseensä ja kansaansa.

Vaikka elokuva esittääkin Iivana Julman vaiheita hallitsijana, ei se kuitenkaan ole vain biografia, vaan pikemminkin mestarillisen Sergei Eisensteinin tyylinen kollektiivikuvaus yksinvaltiudesta ja kansasta ylipäätään. Historiallisesta kontekstista huolimatta Iivana Julma kertoo toki paljon myös 1940-luvun Neuvostoliitosta. Olihan alunperin trilogiaksi kaavaillun Iivana-kuvauksen tilaajana itse Stalin, joka ihaili tuota entisajan tsaaria suuresti ja jopa samaistui tämän asemaan. Tarkkanäköisestä aikalaisanalyysistä ja Stalin-yhtäläisyyksistä vihjaa se, että toista Iivana-elokuvaa ei päästetty ensi-iltaan ennen Stalinin kuolemaa. Kolmas osa  taasen ei koskaan edes valmistunut, sillä Eisenstein kuoli yllättäen kesken kuvausten.

On harmillista, että trilogia jäi kesken, mutta pelkästään tämä teosparikin on todella voimallinen ja ainutlaatuinen kokonaisuus täynnä kiinnostavaa symboliikkaa. Jokainen otto tuntuu omalta taideteokseltaan, tarkasti sommitellulta ja paljonpuhuvalta. Elokuvien muodostama kokonaisuus on omalaatuinen ja kiehtova, mutta näin ensikatselulla elämys oli myös hieman haastava. Uskon toisen katselukerran olevan antoisampi, sillä Iivana Julma antaa yllättävän paljon ajateltavaa, havainnoitavaa ja sulateltavaa.

Pisteytys
8/10

3 kommenttia:

 1. Jos joskus saat mahdollisuuden nähdä Iivana isolta kankaalta, älä epäröi. Itse näin tämän mestariteoksen Orionissa viime talvena ja oli todellinen elämys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti, jos tulee tilaisuus vastaan! Tämä oli kyllä visuaalisestikin todella kiehtova.

   Poista
  2. Jurppii vieläkin, kun missasin nuo näytökset.

   Poista