perjantai 16. lokakuuta 2015

I Walked with a Zombie - Yö voodoo-saarella (1943)

Ohjannut Jacques Tourneur
USA 1943, 69 min.
Kauhu
Pääosissa: Frances Dee, Tom Conway, James Ellison

Everything good dies here...
Sairaanhoitaja Betsy Connell (Dee) saapuu Karibialle Saint Sebastianin saarelle, sillä hänen on määrä ryhtyä plantaasinomistaja Paul Hollandin (Conway) parantumattomasti sairaan vaimon henkilökohtaiseksi hoitajaksi. Betsy kiintyy työnantajaansa ja päättää yrittää parantaa potilaansa keinolla millä hyvänsä - vaikka sitten sekaantumalla henkensä uhalla alkuasukkaiden voodoo-menoihin. Tietenkin vastaan tulee myös zombi-hahmo, joka tässä elokuvassa on taioilla luotu tyhjä ihmiskuori vailla omaa tahtoa. Vuosikymmenten saatossa käsitys zombeista on muokkaantunut aika tavalla, eli tältä elokuvalta on turha odottaa viruksen runtelemia saalistajapetoja.

Kiehtovan Kissaihmiset-kauhun (1942) jälkeen Jacques Tourneur ryhtyi ohjaamaan uutta elokuvaa, niin ikään yliluonnollisesta ja salaperäisestä aiheesta: voodoo-taioista. Hieman yllättävää kyllä, pohjatarinaksi valikoitui Charlotte Brontën Kotiopettajattaren romaani (1847). Romaanin ja elokuvan yhteyksiin lukeutuu selkeimmin päähenkilön suhde tämän rakastamaan mieheen ja myös miehen mielisairaaseen vaimoon. Olisipa myös kiinnostavaa vertailla siirtomaiden tai alkuperäiskansojen käsittelyä molemmissa teoksissa, mutta tähän hätään en saa aiheesta irti minkäänlaista analyysia. Brontën romaanin lukemisesta on kulunut liian pitkä aika.

Elokuvan kauhu perustuu Tourneurille tyypillisesti salaperäisen tunnelman luomiseen, joka piilee siinä, mitä ei näytetä eli yön pimeydessä ja varjoissa, eikä niinkään efekteissä tai maskeerauksissa. Yö voodoo-saarella on monella tapaa mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä klassikko, mutta sen katselusta jäi silti vähän tyhjä olo. Näin ensikatselulla mystisen saaren unenomainen tunnelma uuvutti, mutta voisin kyllä vielä joskus antaa näille zombien synnyinsijoille toisenkin mahdollisuuden. Suosittelen elokuvaan perehtymistä zombeista tai (b-)kauhusta diggaileville ja miksei myös juuri Kotiopettajattaren romaanin lukeneille!

Pisteytys:
6/10

1 kommentti: