sunnuntai 23. kesäkuuta 2013

Judge Priest - Tuomari Priest (1934)

Ohjannut John Ford
USA 1934, 80 min.
Komedia, Draama, Romantiikka
Pääosissa: Will Rogers, Tom Brown, Anita Louise, Henry B. Walthall, Stepin Fetchit, Hattie McDaniel

Court's called to order.
Tuomari Priest on nostalgian sävyttämä, vahvan romantisoitu kuvaus vanhojen hyvien aikojen Yhdysvalloista. 1890-luvulle sijoittuvassa tarinassa seurataan lämminsydämisen tuomari William Priestin (Rogers) toimia, kun hän avustaa veljenpoikaansa (Brown) tämän rakkaushuolissa sekä paukuttelee oikeussalissa nuijaansa lupsakalla otteella.

Suvaitsevaisuuden ja anteeksiannon sanomaa toitottavalla elokuvalla on myös mielenkiintoisia kytköksiä D. W. Griffithin rasismihenkiseen Kansakunnan syntyyn (1915). Edellämainitussa klassikkofilmissäkin näytellyt Henry B. Walthall pitää tässä elokuvassa palopuheen, jossa muistellaan juurikin tuota sisällissotaa, josta Kansakunnan synty kertoo. Molemmissa elokuvissa on myös jotain samankaltaista wanhan maailman onnellisuuden utopistista tuntua.

Tuomari Priestin kuvaus ei ole kovinkaan todenmukaista historiakuvaa, mutta se ei toki olekaan elokuvan tarkoitus. Kyseessä on pikemminkin utopiasävytteinen mielikuva menneestä tai haavekuva siitä, millainen maailma olisi hyvä ja kaunis. Siirappinen sentimentaalisuus suorastaan sopii elokuvan tyyliin, eikä siten tunnu aivan älyttömältä. Tuomari Priest on verkkaisesti etenevä hyvän mielen filmi, joka ei tosin liiemmin onnistunut allekirjoittanutta valloittamaan.

Pisteytys:
6/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti