lauantai 8. kesäkuuta 2013

Sons of the Desert - Kesäleskiä Havaijilla (1933)

Ohjannut William A. Seiter
USA 1933, 68 min.
Komedia
Pääosissa: Stan Laurel, Oliver Hardy, Mae Busch, Dorothy Christy

Well, here's another nice mess you've gotten me into...
Stan Laurel ja Oliver "Ollie" Hardy, tai suomalaisittain Ohukainen ja Paksukainen, ovat liittyneet Sons of the Desert -veljeskuntaan. Miehekkääksi mielletty harrastus tuottaa kuitenkin heti vaikeuksia, ja tietenkin vaimojen takia. Seuran vuosittainen kokous nimittäin järjestetään Chicagossa, mutta miespolot tuskin saavat armailta pirttihirmuiltaan lupaa lähteä moiselle hurjalle reissulle. Tarvitaan siis juoni: Ollie päättää esittää sairasta, paikalle kutsutaan valelääkäri ja pian kaksikko saakin luvan lähteä terveyslomalle Havaijille - mutta vain paetakseen Chicagoon. Valitettavasti Havaijin-laiva uppoaa, eikä viesti ehdi ajoissa karkuteillä olevien aviomiesten tietoon.

Kesäleskiä Havaijilla, tai toisinaan myös Päivänpaisteisia pässinpäitä, on yksi tunnetuimmista Ohukaisen ja Paksukaisen pitkistä elokuvista. Elokuvassa on paljon yhtäläisyyksiä kahden muun parivaljakon tähdittämän lyhytelokuvan kanssa: Aviomiehet poikamiesten teillä (1928) ja Pää pystyyn! (1931) vitsailevat molemmat vaimojen pakoilun teemalla, myös muita yhtäläisyyksiä juonen käänteistä on löydettävissä. Elokuvan klassikkomeriiteistä kertonee myös se, että kansainvälinen Laurel & Hardy -seura on nimetty elokuvan mukaan.

Kolmenkymmenen vuoden aktiivisen uransa aikana koheltava parivaljakko ehti esiintyä yli sadassa elokuvassa. Varsinainen Ohukaisen ja Paksukaisen suosion kulta-aika koitti kuitenkin vasta 1950- ja 1960-luvuilla, jolloin kaksikko oli jo vetäytynyt valkokankailta. Minulle Ohukaisen ja Paksukaisen toilailut ovat muutamien elokuvien myötä tulleet tutuksi jo lapsuudessa, mutta kaksikon laajaan tuotantoon olen kuitenkin tutustunut vain pintapuolisesti. Kesäleskiä Havaijilla on mainio klassikkokomedia, jonka myötä on helppoa aloittaa perinpohjaisempi uppoutuminen Laurelin ja Hardyn tuottoisaan uraan. Tällaisen fyysistä kohellusta, loistavaa verbaaliakrobatiaa ja ilahduttavia lauluesityksiä sisältävän filmin katselee ilomielin useampaankin kertaan.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti