keskiviikko 12. kesäkuuta 2013

It's a Gift - Sehän käy kuin leikiten (1934)

Ohjannut Norman Z. McLeod
USA 1934, 73 min.
Komedia
Pääosissa: W.C. Fields, Kathleen Howard, Jean Rouverol, Tommy Bupp, Baby LeRoy

I want my kumquats!
Komediaelokuvia ohjanneen Norman Z. McLeodin hilpeä Sehän käy kuin leikiten on varsinainen klassikko sekä mainio kesäleffa. Elokuvan näyttelijäkaarti on kiinnostava: pääroolia esittävä W.C. Fields on legendaarinen koomikko, lisäksi filmissä nähdään kaksin kappalein 1930-luvun kuuluisia lapsitähtiä. Kepeä, hieman kliseinenkin juoni on helppoa seurattavaa. Parhaan osan elokuvasta muodostavat yksittäiset hupaisat kohtaukset, jotka korostavat päähenkilön koomisen epäonnista asemaa.

Elokuvassa elämäänsä väsähtänyt perheenisä Harold Bisonette (Fields) saa yllättäen kuulla perineensä suuren summan rahaa. Harold päättää sulkea sekatavarakauppansa ja muuttaa Kaliforniaan appelsiinitarhuriksi, perheensä vastustuksesta huolimatta. Haroldin rooli perheen päänä ja kauppiaana onkin elokuvan keskeisin hupailun aihe: vaimon nalkutus kaikuu huoneesta toiseen, kaupassakin syntyy sotkua kaikesta mahdollisesta... Lopulta ponnistelu palkitaan, mutta ennen sitä matkan varrella odottaa ylenpalttisesti kommelluksia.

Sehän käy kuin leikiten kuvastaa huumorin keinoin koko 1930-luvun todellisuutta. Siinä missä gangsterielokuvat kritisoivat yhteiskuntaa, surkeaa työllisyystilannetta ja toivottomuutta, musikaaleissa ja komedioissa paremman elämän tavoittelusta syntyi parhaimmillaan hilpeitä farsseja. Tässä filmissä haaveiden tiellä seisovat vaimo, asiakkaat ja nenäkkäät kakarat, mutta sinnikäs ponnistelu ja muutamat onnenpotkut luovat toivoa tulevaan.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti