maanantai 16. joulukuuta 2013

Snow White and the Seven Dwarfs - Lumikki ja seitsemän kääpiötä (1937)

Ohjannut David Hand
USA 1937, 83 min.
Animaatio, Fantasia, Romantiikka
Pääosissa: Adriana Caselotti, Lucille La Verne, Harry Stockwell

Once there was a princess, and she fell in love...
Disneyn ensimmäinen kokopitkä animaatio Lumikki ja seitsemän kääpiötä perustuu löyhästi Grimmin veljesten Lumikki-tarinan mukaelmaan. Jo aikanaan valtavan suosion saavuttanut elokuva lienee nykypäivänä suurelle yleisölle Lumikin tarinan eri versioista tutuin: äitipuoltaan (La Verne) pakeneva kaunis Lumikki (Caselotti) törmää metsässä seitsemän kääpiön taloon. Iloisen idyllisen metsämökkielämän kuitenkin keskeyttää paha noita-kuningatar-äitipuoli, joka saapuu valeasussa tarjoilemaan myrkkyomenaa... Mutta kuten kaikissa kunnon saduissa, hyvyys ja rakkaus voittavat lopulta, ja kaikki elävät elämänsä onnellisina loppuun saakka.

Lumikki ja seitsemän kääpiötä on viehättävä kertomus, jossa on myös huumoria ja sopivasti jännitystä. Lisäksi elokuva on täynnä upeita visuaalisia oivalluksia sekä ikimuistoisia lauluja. Kokonaisuudessaan tämä valloittavan kaunis animaatio on todellinen klassikoiden klassikko, täydellistä saturomantiikkaa, johon ei voi kyllästyä.

Kaikkein huikeinta on kuitenkin se valtaisa vaikutus, mikä tällä elokuvalla on ollut eritoten animaatiofilmien kehitykseen. Elokuva on muodostanut kivijalan sen jälkeen syntyneille Disney-klassikoille: tuleva kruununperijä, komea prinssi, kateelliset viholliset, suloiset eläinhahmot, musiikkinumerot... Kaikki löytyvät niin Tuhkimosta (1950), Pienestä merenneidosta (1989) kuin Leijonakuninkaastakin (1994).

Pisteytys:
10/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti