perjantai 23. elokuuta 2024

Avengers: Infinity War (2018)

Ohjannut Anthony Russo & Joe Russo
USA 2018, 149 min.
Toiminta, Scifi, Seikkailu
Pääosissa: Robert Downey Jr., Josh Brolin, Mark Ruffalo, Chris Hemsworth

You guys are so screwed now!

Marvel Cinematic Universen megasuuri saaga pohjautuu sarjakuvakustantamon suosittuihin supersankarisarjakuviin. Suurta elokuva- ja sarjauniversumia on rakennettu vuoden 2008 Iron Manista saakka, eikä loppua vielä näy. Kostajat-ryhmää yhteenkokoavat Avengers-elokuvat niputtavat yksittäisten sankareiden juonilinjoja ja maailmankaikkeuden tulevaisuus on alati vaakalaudalla.
 
Avengers: Infinity Warissa superpahis Thanos (Brolin) tavoittelee suunnatonta tuhoa, jota hajanainen ja riitainen sankaritiimi pyrkii kaikin keinoin estämään. Tarinasta tuskin saa otetta, ellei ole katsonut pohjalle vähintään muita Avengers-filmejä. Toisaalta sillä ei hirveästi ole väliä, koska elokuva on pääasiassa tyhjänpäiväistä toimintaa ja ylipitkiä taisteluita. Efektit sinänsä ovat hienoja ja mäiske komeaa, mutta äkkiäkös niihinkin turtuu. Joukkotuhoa tutkivaan draamaan olisi aineksia, mutta ne tilaisuudet ohitetaan liian nopeasti. Viihteeksi filmi silti kelpaa ihan hyvin.

Oikeastaan Infinity War on loistava osoitus siitä, miksi 1001-elokuvalistan vuotuiset päivitykset olivat järjettömiä: monena vuonna listalle lisättiin kourallinen tuoreimpia hittejä ja poistettiin edellisvuoden lisäyksiä. Sinänsä Marvel-elokuvia ei voi ohittaa viimeisimmän vuosikymmenen elokuvista puhuttaessa. Eivät ne mitään suuria taideteoksia ole, mutta megalomaanisen suosittuja ja parhaimmillaan ihan hauskaa viihdettä. Infinity War valitettavasti ei lukeudu Marvelin parhaimmistoon, mutta se luo toisaalta parin seuraavalle filmille, Avengers: Endgamelle (2019). Molemmat ehättivät toviksi mukaan 1001-listalle.
 
Pisteytys: 6/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti