perjantai 22. marraskuuta 2019

American Graffiti - Svengijengi '62 (1973)

Ohjannut George Lucas
USA 1973, 110 min.
Draama, Komedia
Pääosissa: Richard Dreyfuss, Ron Howard, Paul Le Mat, Charles Martin Smith, Cindy Williams

Is that you in that beautiful car?
George Lucasin ensimmäinen menestyselokuva Svengijengi 62' on nostalgian sävyttämä kasvutarina pikkukaupungin nuorista. Eletään vuotta 1962 ja kesäloman viimeinen ilta hämärtyy hiljalleen. Nuorisojoukko kokoontuu paikallisen drive-in-puljun pihaan täynnä tulevaisuuden toiveita ja pelkoja. Kaverukset Curt (Dreyfuss) ja Steve (Howard) suunnittelevat jättävänsä kotikaupunkinsa taakseen huomispäivänä, mutta kodista ja ystävistä luopumisen tuska on ottaa vallan.

Viidellä Oscar-ehdokkuudella (mm. Paras elokuva) huomioitu Svengijengi 62' jäi ilman palkintoja, joskin pelkkiä ehdokkuuksiakin voi jo pitää voittona. Isot studiopomot eivät uskoneet halvalla tehdyn juonettoman tarinanraakileen menestykseen, mutta niinpä vain konkarit olivat väärässä! Menneisyyden kaipuun ja samaistuttavuuden lisäksi elokuva onnistuu kiehtovan miljöön luomisessa, pikkubudjetista huolimatta. Värikäs maailma imaisee mukanaan ja loistava soundtrack kuljettaa ajatukset vuosikymmenten taakse.

Yksinkertaiseen ideaan perustuvassa elokuvassa on liuta ikimuistoisia kohtauksia, vaikka tapahtumat eivät olekaan sellaisia, joita täsmällisessä juonikuvauksessa viitsisi selittää: yksi alaikäinen kaveri koittaa ostaa viinaa, toinen toveri päätyy tekemään källin paikallisille poliiseille. Elokuvan idea perustuu sen haikeaan tunnelmaan, joka tarjoaa nostalgiaa myös heille, jotka eivät ole olleet Thunderbirdin kyydissä vuonna 1962 tai kokeneet niitä hetkiä, joita radikaali 1960-luku myöhemmin toi tullessaan. Viimeisen kesän viimeisenä iltana kaikki on kuin ennenkin, mutta ilmassa on jo muutoksen villi tuoksu.

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti