lauantai 8. joulukuuta 2018

8. LUUKKU - 80 vuotta sitten (Aleksanteri Nevski, 1938)

The men who can defeat us have not yet been born!
Eilisen elokuvassa Kaksi pölkkypäätä (1938) suursota oli muisto vain, mutta tämän päivän filmissä toinen maailmansota kummittelee jo nurkan takana. Kahdeksan vuosikymmenen takaista tilannetta heijastelevat kiinnostavasti Olympia-dokumentit (1938), joiden pelottavuus tosin on parhaiten havaittavissa vasta täältä jälkiviisaasta tulevaisuudesta käsin. Jotta tunnelma ei painuisi liian synkäksi, nostettakoon vuoden 1938 maanmainioista elokuvista esille myös hilpeät Robin Hoodin seikkailut huikeine sukkahousuineen sekä Hätä ei lue lakia ikimuistoisine sutkautuksineen!

Aleksandr Nevskiy - Aleksanteri Nevski
Ohjannut Sergei Eisenstein
Neuvostoliitto 1938, 112 min
Historia, Sota, Biografia, Draama
Pääosissa: Nikolay Cherkasov, Nikolai Okhlopkov, Andrei Abrikosov



Eletään 1200-luvun puoliväliä Novgorodin valtakunnassa. Ruhtinas Aleksanteri Nevski (Cherkasov) on juuri kukistanut Novgorodia uhanneet ruotsalaiset, kun saksalaisten armeija jo kopistelee kohti valtakuntaa. Keskiaikainen legenda paisuu Sergei Eisensteinin elokuvassa vahvan propagandistiseksi sankaritarinaksi, jolla on selkeä yhtymäkohta 1930-luvun lopulla kasvavaan toisen suursodan uhkaan.

Aleksanteri Nevski on Sergei Eisensteinin ensimmäinen äänielokuva, jota seurasivat vielä viimeiseksi teokseksi jääneet Iivana Julma -elokuvat (1944 ja 1945). Sosialistisen realismiin muottiin pakotettu kertomus on kansallinen sankaritarina, jossa Eisensteinin tyylille poikkeuksellisesti keskitytään paljolti henkilökuvaan. Toki ohjaajalle tyypillinen massakuvaus lopulta huipentaa koko elokuvan.

Jo ilmestyessään kiitelty Aleksanteri Nevski on nykypäivänäkin perin arvostettu teos. Aivan monen muun mestariteoksen rinnalle elokuvaa ei sentään tohdi nostaa, vaikka se visuaalisesti onkin onnistunut. Tarinan alkupuoli ei edes kaikessa yksinkertaisuudessaan nappaa mukaansa, mutta lopun taistelukohtaus Peipsijärven jäällä on odotuksen arvoinen. Uljaan kokonaisuuden kruunaa Sergei Prokofjevin jylhä musiikki.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti