sunnuntai 23. joulukuuta 2018

23. LUUKKU - Elokuvavuosi 2018 osa I (Hölmö nuori sydän, 2018)

Ootko tosissas?
Kulunut elokuvavuosi alkoi tutusti palkintosesongilla, jossa esille nousivat esimerkiksi The Shape of Water (2017), Call Me by Your Name (2017) sekä Dunkirk (2017). Aikakaudelle tyypilliseen tapaan vuoden katsotuimpien elokuvien joukkoon lukeutuvat supersankarileffat Avengers: Infinity War (2018), Black Panther (2017) sekä Ihmeperhe 2 (2018). Aatonaaton luukussa edustaa maailman mittakaavassa valtavirran ulkopuolelle jäävä Hölmö nuori sydän, jonka ohjaaja tosin kuuluu harvalukuiseen suomalaisten Oscar-ehdokkaiden joukkoon.

Hölmö nuori sydän
Ohjannut Selma Vilhunen
Suomi, Alankomaat & Ruotsi 2018, 102 min.
Draama
Pääosissa: Rosa Honkonen, Jere Ristseppä, Pihla Viitala, Ville Haapasalo



Itähelsinkiläisessä lähiössä asuvien teinien Kiiran (Honkonen) ja Lennin (Ristseppä) yhden yön juttu johtaa raskauteen. Yllättävää uutista seuraa kapinallinen päätös pitää lapsi, vaikka tulevat vanhemmat eivät osaa huolehtia kunnolla edes itsestään. Vastuunotto yhdistää ja erottaa pariskuntaa, ja varsinkin liian nopeasti lapsuudestaan luopunut Lenni päätyy paineiden edessä täysin tuuliajolle.

Hölmö nuori sydän jatkaa Selma Vilhusen edellisohjauksen Tyttö nimeltä Varpu (2016) aikuistumisteemaa, mutta tässä elokuvassa fokus kohdistuu eritoten nuoruuden kipuiluun. Nuoret näyttelijät ovat erinomaisen aitoja, eikä esimerkiksi Jere Ristseppää voisi uskoa tyyten kokemattomaksi näyttelijäksi. Kiittäminen on toki myös onnistunutta ohjaustyötä. Kehuttu elokuva on jo saanut ensi-iltansa maailmalla, joskaan ei vielä kovin suuressa levityksessä. Aiheen uskoisi puhuttelevan myös muita kuin nykyisiä ja entisiä suomalaisteinejä.

Vaikka omat teini-iän kokemukset eivät ole aivan samasta maailmasta kuin tässä elokuvassa, jokin muisto-osa aivoissa värähtelee teinien äkkiväärää tempoilua seuratessa. Moni tilanne on tunnistettava hieman helpommassakin arjessa teini-ikänsä kanssa painiskelleelle. Lähiönuorten elämä riipaisee, mutta Lennin äärioikeistopiireihin päätymisen osalta tarina vetää mutkia suoriksi. Toisaalta nykyaika tuntuu tarvitsevan rautalangasta vääntämistä rasismin suhteen: tämä ei todellakaan ole hyväksyttävää. Puheenvuoro nuorten puolesta on perin juurin tarpeellinen ja sama koskee suvaitsevaisuutta.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti