lauantai 15. syyskuuta 2018

The Great Escape - Suuri pakoretki (1963)

Ohjannut John Sturges
USA 1963, 172 min.
Seikkailu, Historia, Draama, Sota
Pääosissa: Steve McQueen, Richard Attenborough, James Garner, Charles Bronson

I haven't seen Berlin yet!
On vuosi 1943 ja joukko liittoutuneiden sotavankeja sijoitetaan tehokkaasti vartioidulle Stalag Luft III -vankileirille. Leiri on suunniteltu varta vasten kaikkien vankileirien jääräpäisimmille mestaripakenijoille, joten tietenkin jatkuvat yksittäiset pakoyritykset pitävät vartijat erityisen valppaina. Parakkien kätköissä syntyy kuitenkin vaivihkaa suunnitelma massiivisesta pako-operaatiosta, jonka toteuttamisessa jokaisella vangilla on tärkeä osansa.

Monien käänteiden, vastoinkäymisten ja nerokkaiden ideoiden pako-operaatio pohjautuu, ällistyttävää kyllä, tositapahtumiin eli Stalag Luft III -leirillä vankina olleen hävittäjälentäjä Paul Brickhillin muistelmiin. Jännittävässä elokuvassa on paljon samaa kuin Kwai-joen sillassa (1957), joka sekin sijoittuu toisen maailmansodan vankileirille. Suuri pakoretki on kaksikosta viihteellisempi, kun taas Kwai-joen sillassa on enemmän syvällisyyttä ja sanomaa.

Ilmestyessään Suuri pakoretki oli menestys ja sen maine erinomaisena seikkailuna on yhä voimissaan. Mainion tarinan lisäksi suosiosta on kiittäminen ainakin Elmer Bernsteinin musiikkia, joka täydentää salamyhkäiset, uhkarohkeat, hauskat ja totisetkin tilanteet tyylikkäästi. Ikimuistoisia ovat myös persoonalliset hahmot. Mainitsemisen arvoinen on ainakin Steve McQueen, jonka rooli mestaripakenija kapteeni Hiltsinä saa pontta McQueenin huimapäisistä moottoripyörästunteista.

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti