torstai 28. heinäkuuta 2016

Force of Evil - Pahan pauloissa (1948)

Ohjannut Abraham Polonsky
USA 1948, 78 min.
Rikos, Draama
Pääosissa: John Garfield, Thomas Gomez, Marie Windsor

All that Cain did to Abel was murder him.

Joe Morse (Garfield) on lakimies, joka takoo rahaa kyseenalaisin keinoin. Eräs hänen asiakkaistaan pyörittää kaupungissa laittomia numeroarvontoja, mutta menestyäkseen paremmin täytyisi muut pienet pelitoimistot ajaa konkurssiin. Myös Joen veli Leo (Gomez) ylläpitää pientä pelitoimintaa lähes laillisissa puitteissa, ja rahaa ajatteleva umpikiero Joe päättää puuttua tekopyhän veljensä bisneksiin.

Abraham Polonskyn esikoiselokuvassa vahvat moraaliteemat ja eettiset kysymykset nousevat keskeiseen asemaan. Mukana on raamatullisiakin viitteitä, joista selkein lienee Kain & Abel -veljespetturuus. Aikaansa kärkkäästi osuvaa yhteiskuntakritiikkiä ei kuitenkaan otettu vastaan suopeasti ja kommunistinakin tunnettu Polonsky päätyi tuota pikaa Hollywoodin mustalle listalle. Valtameren takana Pahan pauloissa sai välitöntä arvostusta, mutta Yhdysvalloissa elokuva nostettiin merkittävien film noirien listalle vasta 1990-luvulla.

Täytyy kyllä todeta, että Pahan pauloissa ei ole kovin geneerinen film noir. Kyynisyyttä ja pessimismiä elokuvasta ei puutu, mutta eritoten hahmot ovat jokseenkin epätyypillisiä. Päähenkilö Joe on toki todellinen antisankari, mutta ei niinkään kohtalon oikkujen vuoksi vaan tyylipuhtaasti omien kieroilujensa takia. Muutkaan hahmot eivät ole aivan tavanomaisia alamaailman gangstereita tai nuhjuisia etsiviä, vaan likaista bisnestä takovia, täysin korruptoituneita liikemiehiä. Siinä missä Leo yrittää vielä pitää omatuntonsa puhtaana - tai ainakin hetkittäin ymmärtää tekevänsä väärin - Joe on jo täysin paatunut ja läpimätä konna. "What do you mean gangsters? It's business."

Pisteytys:
8/10

sunnuntai 24. heinäkuuta 2016

The Treasure of Sierra Madre - Sierra Madren aarre (1948)

Ohjannut John Huston
USA 1948, 126 min.
Seikkailu, Draama, Lännenelokuva
Pääosissa: Humphrey Bogart, Walter Huston, Tim Holt, Bruce Bennett

Piles of gold getting bigger and bigger and bigger...
On vuosi 1925 ja Fred C. Dobbs (Bogart) vetelehtii Meksikon Tampicossa. Elämä öljykaupungissa ei ole vastannut haavekuvitelmia rikastumisesta, mutta kun Dobbs saa pienen arpajaisvoiton, tarjoutuu hänelle viimein mahdollisuus moninkertaistaa potti. Dobbs ja kaksi hänen tuttavaansa, Howard (Huston) ja Curtin (Holt), sijoittavat koko omaisuutensa kullankaivuuvarusteisiin. Tuota pikaa joukko suuntaa erämaahan, josta kaivattuja rikkauksia löytyy runsain mitoin. Suunnattomien kultasuonien kupeessa käy ilmi, että vähään tyytyvä Dobbs ei enää olekaan niin jalo ja vaatimaton, kuin kuvitteli olevansa. Jännitteet miesten välillä kiristyvät ja venyvät äärimmilleen, kun joukkoon liittyy kutsumaton vieras.

Sierra Madren aarre on inhimillisiä sävyjä tavoittava tarina ahneudesta ja kyltymättömyydestä, tutkielma ihmismielestä ja sen ajoittaisesta järjettömyydestä. Samalla elokuva on myös näyttävä seikkailu Meksikon erämaissa, ja mukana on sopivissa määrin niin huumoria kuin jännitystäkin - tätä kullanetsintäretkeä katsoessa ei kertakaikkiaan ole mahdollista pitkästyä! Elokuva on loistava kokonaisuus, mutta se ei kuitenkaan olisi laisinkaan yhtä mahtava ilman legendaarista Humphrey Bogartia, joka on roolissaan timantinkovassa vireessä.

Rikkauksista ja ryysyistä kertova elokuva tuotettiin hemmetin isoilla rahoilla ja ajalleen epätyypillisesti se kuvattiin suurelta osin paikan päällä Meksikossa. Rahallinen panostus ei mennyt hukkaan: lipputulot kattoivat kulut reilusti ja Oscareitakin siunaantui kolme kappaletta. Filmi palkittiin parhaasta käsikirjoituksesta ja ohjauksesta, ja saipa ohjaaja-Hustonin Walter-isäkin sivuosapystin. On kyllä aivan käsittämätön ihme, ettei Bogart saanut roolityöstään edes ehdokkuutta!

Pisteytys:
9/10

sunnuntai 17. heinäkuuta 2016

Spring in a Small Town - Kevät pienessä kaupungissa (1948)

Ohjannut Mu Fei
Kiina 1948, 98 min.
Draama, Romantiikka
Pääosissa: Wei Li, Yu Shi, Wei Wei

All I have is my regret...
Pieni perhe viettää hiljaista elämää sodan raunioittamassa pikkukaupungissa. Tuberkuloosista ja masennuksesta kärsivä mies Liyan (Yu Shi) käyttää päivänsä kehnon tilansa surkutteluun, ja vaimo Yuwen (Wei Wei) riutuu rakkaudettomassa avioliitossa. Eräs kevät tuo kuitenkin mukanaan muutoksen, kun Liyanin hyvä ystävä Lao Huang (Wei Li) saapuu vuosien jälkeen takaisin kaupunkiin. Käy ilmi, että Lao ja Yuwen ovat olleet rakastavaisia - eivätkä tunteet ole vuosien varrella suinkaan unohtuneet.

Kevät pienessä kaupungissa on parin viimeisen vuosikymmenen aikana useasti nostettu parhaaksi ja tärkeimmäksi kiinalaiseksi elokuvaksi kautta aikain, eikä suotta. Yksinkertaisista elementeistä rakentuva kertomus kasvaa monimuotoiseksi ja tunteikkaaksi ihmissuhdetutkiskeluksi upean herkällä tavalla. Kunkin hahmon tunteet ovat kiinnostavia ja aitoja, jokainen elokuvan henkilöistä myös herättää omalla tavallaan sympatiaa. Antagonistiakaan ei varsinaisesti ole, ellei sellaiseksi sitten mielletä menneisyydessä tehtyjä virhevalintoja. Elokuvan keskeiseksi elementiksi nousee päähenkilöiden kolmio- tai ellei jopa neliödraama sekä tukahdutettu himo, mutta myös nostalgiaa ja menneisyyssuhdetta käsitellään kiinnostavasti.

Elävät kuvat löysivät tiensä Kiinaan aivan 1800-luvun viimeisinä vuosina, joskin paikallinen elokuvateollisuus sysättiin kunnolla käyntiin vasta 1930-luvulla. Toinen maailmansota hidasti elokuvateollisuuden kehitystä, mutta niin kutsuttu toinen kultakausi ajoitetaan alkaneeksi vuonna 1945 - tuona aikana syntyi myös herkkä ja tunteikas Kevät pienessä kaupungissa. Kukoistuksen aika sai jatkua vain neljä vuotta, kunnes Kiinan kansantasavalta perustettiin ja filmiteollisuus valjastettiin propagandavälineeksi. Arvatenkaan Kevät pienessä kaupungissa ei saanut uusien tuulien puhaltaessa kommunistijohdon arvostusta. Unohdettu mestariteos "löytyi" jälleen vasta 1980-luvulla ja sai viimein ansaitsemansa suosion.

Pisteytys:
8/10

tiistai 12. heinäkuuta 2016

Out of the Past - Varjot menneisyydestä (1947)

Ohjannut Jacques Tourneur
USA 1947, 97 min.
Jännitys, Rikos
Pääosissa: Robert Mitchum, Jane Greer, Kirk Douglas, Rhonda Fleming, Virginia Huston

What was left of the day went away like a pack of cigarettes you smoked.
Entinen yksityisetsivä Jeff Markham (Mitchum) on paennut menneisyyttään syrjäkylille, ja työskentelee nyt vaatimattomalla huoltoasemalla. Menneisyys kuitenkin löytää Jeffin, eikä hänen auta kuin kertoa onneton tarinansa pahaa-aavistamattomalle heilalleen (Huston). Lakonisen miehen tarina palaa aikaan, jolloin hän otti vastaan keikan rikollispomo Whit Sterlingiltä (Douglas). Markhamin  tarkoituksena oli etsiä Sterlingin karannut tyttöystävä Kathie Moffat (Greer), jonka jäljille Markham pian pääsikin. Kuumassa Acapulcossa keikka sai kuitenkin odottamattoman käänteen.

Varjot menneisyydestä on Jacques Tourneurin kolmen vuosikymmenen mittaisen ohjaajanuran ehdottomia kohokohtia. Ranskalaissyntyinen Tourneur aloitti Hollywoodissa jo mykkäfilmien kaudella ohjaajaisänsä Maurice Tourneurin myötävaikutuksella, ja ohjasi ensimmäisen kokopitkän elokuvansa Ranskassa vuonna 1933. Tourneur tuli tunnetuksi erityisesti tunnelmallisista kauhuelokuvistaan, joissa varjojen ja äänien kiehtovan estetiikan luoma jännitys vetää edelleen vertoja moderneille erikoisefekteille. Yle Teemalla esitettiin kuluvan vuoden kesäkuussa Varjot menneisyydestä ja muutamia muitakin keskeisiä teoksia Tourneurin uralta. Kirjoitushetkellä elokuvalla on vielä Areenassa katseluaikaa parin viikon verran, eli vielä ehtii hyvin tutustumaan tähän kohtalokkaaseen klassikkoon!

Sen lisäksi, että Varjot menneisyydestä on Tourneurin uran pääteoksia, se on genrensä malliesimerkki ja yksi film noirin must see -kaanonin keskeisistä teoksista. Elokuva on täyteläinen kokonaisuus kohtalokkaita sattumuksia, tiheneviä juonenpunontoja, synkkyyttä, kauneutta ja mehevää jännitystä. Mukana on toki myös niitä Tourneurille tyypillisiä valoja ja varjoja, jotka korostavat jännittäviä hetkiä yöllisessä pimeydessä. Kiehtova kokonaisuus.

Pisteytys:
8/10

maanantai 4. heinäkuuta 2016

Kesäkuun elokuvat 2016

Captain America: Civil War
Ohjannut Anthony Russo & Steve Russo
USA 2016, 147 min.
Toiminta, Seikkailu, Scifi
Pääosissa: Chris Evans, Robert Downey Jr., Scarlett Johansson



Supersankarien supervoimat ja mahtavan mellastuksen aiheuttamat tahattomat siviiliuhrit ovat saaneet taviskansalaiset huolestuneiksi, ja niinpä ehdotetaan sankareiden rekisteröintiä ja valvontaa. Ehdotus jakaa mielipiteitä ja sen seurauksena riitelevät Kostajat ottavat yhteen. Elokuva on Kapteeni Amerikka -leffoista paras ja itse asiassa jopa hivenen edellistä Avengersiakin (2015) eheämpi kokonaisuus. Hahmot on edelleen käsikirjoitettu ajatuksella ja leffassa on myös juonta ja kiinnostavia teemoja, vaikka pääpaino onkin näyttävässä toiminnassa. Hyvää viihdettä! Hivenen tosin tuntuu, että onhan tätä mättöä ja huulenheittoa jo nähty, tarvittaisiin vielä rohkeampaa uudistautumista. Jää nähtäväksi, miten Russon veljekset onnistuvat tehtävässä tulevien Avengersien suhteen.

Pisteytys: 7/10

Austin Powers: The Spy Who Shagged Me -
Austin Powers: Agentti, joka tuuppasi minua
Ohjannut Jay Roach
USA 1999, 95 min.
Komedia, Seikkailu
Pääosissa: Mike Myers, Heather Graham


Agenttiparodiassa Dr. Evil (Myers) matkaa ajassa 1960-luvulle varastamaan agentti Powersin (Myers) mojon. Ohessa nähdään rutkasti läski- ja seksivitsejä, kakka- ja pyllyjuttuja unohtamatta. En lämmennyt ekalle osalle (1997), eikä tämä kakkososakaan säväyttänyt sen enempää. Katsoin tämän kuitenkin nostalgiasyistä: muistan ostaneeni elokuvan vhs:n luokkaretkellä keväällä 2000, ja silloin tätä toki naurusta ulvoen katsottiin kavereiden kanssa. Täytyypä todeta, että on huumorintaju ainakin hivenen muuttunut tässä kuudessatoista vuodessa. Muutama vitsi sentään vähän hymyilytti.

Pisteytys: 4/10

Kesällä kello 5
Ohjannut Erkko Kivikoski
Suomi 1963, 75 min.
Draama, Romantiikka
Pääosissa: Martti Koski, Tuula Elomaa




Uutta aaltoa henkivässä Erkko Kivikosken esikoiselokuvassa 1960-luvun kesäistä Helsinkiä kuvataan kauniisti, samoin ajatonta nuoruutta. Kaksi nuorta, Juhani (Koski) ja Ritva (Elomaa), ovat seurustelleet jo hyvän aikaa, mutta päättävät kuitenkin erota. Molemmat pohtivat päättynyttä suhdetta ja tulevaisuutta tahoillaan, ja päätyvät lopulta jälleen yhteen. Viehättävä elokuva ja aikalaiskuvaus!

Pisteytys: 8/10

Gangs of New York
Ohjannut Martin Scorsese
USA & Italia 2002, 167 min.
Draama, Historia, Rikos
Pääosissa: Leonardo DiCaprio, Daniel Day-Lewis, Cameron Diaz



Pääosin 1860-luvulle sijoittuva Gangs of New York on yksi Martin Scorsesen New York -filmatisoinneista. Elokuva perustuu löyhästi tositapahtumiin ja on dramatisoitu Herbert Asburyn teoksen The Gangs of New York (1928) pohjalta. Veriset jengitappelut, lainvalvojien korruptio ja ohimosuonissa sykkivä kostonhimo yhdistyvät kiinnostavaan pohdintaan kansojen sulatusuunista. Myös visuaalisesti elokuva on näyttävä! Veri tosin roiskuu makuuni vähän liiankin runsaasti ja kestoa elokuvalla on aivan liikaa, mutta muutoin Gangs of New York on varsin kelpo raina. Ei kuitenkaan Martin Scorsesen parhaimmistoa.

Pisteytys: 7/10

perjantai 1. heinäkuuta 2016

Red River - Punainen virta (1948)

Ohjannut Howard Hawks & Arthur Rosson
USA 1948, 133 min.
Lännenelokuva, Seikkailu
Pääosissa: John Wayne, Montgomery Clift, Walter Brennan

Pretty unhealthy job.
Lännenklassikko Punainen virta kertoo karjatilallisista, jotka tekevät vaarallisen matkan Teksasista Kansasiin. Matkaseuruetta luotsaa karjatilan omistaja Thomas Dunson (Wayne) ja hänen oikeina käsinään toimivat kasvattipoika Matthew (Clift) ja vanha ystävä Groot (Brennan). Dunsonin kovaotteinen johtamistyyli ei miellytä kaikkia, joten matkan varrella miehistö niskuroi, kantturat oikuttelevat ja lopulta Matthew ottaa ohjat käsiinsä - vastoin Dunsonin tahtoa.

Kasvatti-isän ja -pojan välinen vastakkainasettelu korostaa kiinnostavasti vanhan konkarinäyttelijän John Waynen ja esikoiselokuvaansa tekevän Montgomery Cliftin kohtaamista valkokankaalla. Wayne edustaa perinteistä Hollywoodia, kun taas Clift tuo elokuvaan raikkaan tuulahduksen modernia metodinäyttelemistä. Molempien roolisuoritukset ovat loistavia ja maininnan arvoinen on myös hauska Walter Brennan. Karismaa siis piisaa! Myös eläinnäyttelijöitä on hurjaa seurata ja ainakin Howard Hawks sai karjalauman luotsaamisesta tarpeekseen - on siinä varmasti työtä ollut riittämiin.

Kaikkinensa Punainen virta on oikein hyvä länkkäri, jonka katselee mieluusti useammankin kerran. Vaihtoehtojakin löytyy, sillä elokuvasta on olemassa kaksi erimittaista versiota. Alunperin elokuvalla oli mittaa 133 minuuttia, mutta vastavalmistunutta elokuvaa lyhenneltiin pariin otteeseen. Pidempi versio on se aito ja alkuperäinen, mutta saatavilla on myös 127 minuuttinen lyhennelmä, jota Hawks lopulta itse preferoi. Lyhemmässä tekeleessä kohtauksia on karsittu ja kertojanääneksi on lisätty Walter Brennanin lupsakkaa rupattelua. Diplomaattisesti todettakoon, että molemmissa versioissa on hyvät puolensa enkä varsinaisesti osaa nostaa toista ehdottomasti paremmaksi. Molemmat ovat ehdottomasti näkemisen arvoisia!

Pisteytys:
8/10